Intercultural communication | Interculturele communicatie

Begroetingen

Begroeten kan verschillende betekenissen hebben. Een korte handdruk is de gebruikelijke begroeting onder mensen die elkaar niet kennen. Zowel mannen als vrouwen schudden elkaar de hand wanneer ze elkaar niet kennen. Een informelere wijze van begroeten, is drie zoenen op de wang. Natuurlijk is een handdruk nog steeds ok. Het hangt ervan af waar jij je zelf goed bij voelt.  Een knuffel is gangbaar onder vrienden. Maar ook hier, niet verplicht. Het hangt vaak af van je vriendengroep en omgeving.

Een geschenk geven

Geschenken zijn heel vaak voorkomend in de Belgische samenleving. Wanneer je jarig bent, krijg je zo goed als zeker een cadeautje van je ouders, dichte familie en goede vrienden. Voor geboortes en huwelijken wordt er vaak een geboortelijst of huwelijkslijst opgesteld door de kersverse ouders of pasgetrouwd koppel. Familie en vrienden kunnen via de lijst kiezen wat ze cadeau willen geven. Op feestdagen zijn cadeau’s ook niet weg te denken. Met nieuwjaar en/of Kerstmis worden er cadeau’s uitgedeeld. Kinderen krijgen geschenkjes op Pasen en Sinterklaas. Voor meer info over de feestdagen : klik hier. Wanneer je thuis wordt uitgenodigd bij Belgen, breng je vaak een kleine attentie mee voor de gastvrouw- of heer. Dat kunnen bloemen, chocolade, of zelfgemaakte koekjes zijn. Wat je juist meebrengt, heeft niet veel belang. Het draait om de attentie. Geef geen witte chrysanten omdat deze vooral gebruikt worden om rond Allerheiligen op de kerkhoven te zetten en de doden te eren. Geschenken worden geopend wanneer ze worden ontvangen.

Tafelmanieren 

Tafelmanieren zijn continentaal – de vork wordt in de linkerhand gehouden en het mes rechts tijdens het eten. We eten (bijna) nooit met onze handen, alleen wanneer het gerechten zijn die dat wel vereisten. Wanneer er een geklonken wordt met een drankje op een gebeurtenis, wacht iedereen met drinken van z’n glas, tot iedereen een drankje heeft of tot wanneer de gastheer of gastvrouw een toast uitbrengt. Geef aan dat u klaar bent met eten door uw mes en vork parallel op uw bord te leggen, de tanden naar boven gericht, met de handvatten naar rechts gericht. Je lovend uiten over een maaltijd is een oprecht compliment.

image_pdfimage_print
Scroll Up