Leisure time (links with events) | Vrije tijd (links en mogelijkheden)

België biedt een schat aan recreatie- en amusementsmogelijkheden. In de steden is er een groot aanbod aan muziek-, theater- (met soms ook voorstellingen in het Engels) en concertzalen.

Er zijn ook heel veel musea in het hele land, die het rijke historische erfgoed van België weerspiegelen.

Festivals, optochten en carnaval zijn erg populair.

Belgen zijn erg enthousiast over sport, onder andere over voetbal en wielrennen. Sportcomplexen zijn te vinden in de meeste lokale gemeenschappen, evenals recreatie- en zwembaden, die erg populair zijn in België.

Hoe en waar kan je je vrije tijd nu besteden?

Deeltijds kunstonderwijs (DKO)

Deeltijds kunstonderwijs is beter bekend onder de naam muziekschool en kunstacademie. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen zich op vrijwillige basis inschrijven:

Academies voor Schone Kunsten bieden de discipline Schone KunstenAcademies voor Podiumkunsten bieden minstens één van volgende opleidingen aan: Muziek, Woord of Dans.

Kunstacademies bieden altijd beeldende kunst, muziek en woordkunst. In sommige kunt u ook Dans volgen Kinderen kunnen vanaf zes jaar beeldende kunst gaan studeren. Voor de disciplines muziek, woordkunst en dans is de beginleeftijd 8 jaar.

Elk vakgebied bestaat uit verschillende graden. Voor elke graad die je met succes hebt afgerond, ontvang je een certificaat met vermelding van het niveau dat je hebt bereikt.

Een lijst van opleidingen per gemeente vindt u op  de website  https://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/lijst.aspx?hs=316 van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Deze lijst is in het Nederlands Deeltijds kunstonderwijs is vrijetijdsonderwijs. Het is daarom niet te verwarren met: een kunstacademie aan het conservatorium. Dit is een opleiding die behoort tot het hoger onderwijs. Een opleiding in het kunstsecundair onderwijs. Dit is een opleiding die behoort tot het voortgezet onderwijs.

Jeugdbeweging

Een jeugdbeweging is een organisatie met kinderen en jongeren als leden en louter vrijwilligers als (bege)leiding.  Op regelmatige basis, meestal wekelijks, organiseert de leiding vrije-tijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren.  In de meeste jeugdbewegingen vormen spelen en ontmoeten de basis van die activiteiten, met persoonlijke en maatschappelijke ontplooiing als ondergrond.  Hier en daar vertrekken ze vanuit een meer thematische inslag.  De meeste jeugdbewegingsgroepen ronden het werkjaar af met een zomerkamp of bivak.

Organisatorisch maken we een onderscheid tussen een lokale groep van een jeugdbeweging en de’nationale’ koepelstructuur.  De lokale groepen werken autonoom of via een aantal overeengekomen statuten.  Zij voeren de effectieve werking met de kinderen en jongeren uit en zijn het kloppend hart van de organisatie.  De koepels bestaan uit nationale en regionale vrijwillige en professionele medewerkers die zorgen voor ondersteuning van de groepen, vorming en uitwisseling voor de leiding en overkoepelende activiteiten en thema’s voor de hele organisatie. Sommige jeugdbewegingen zijn enkel meisjes – of enkel jongensgroepen, anderen zijn gemengd.

In Vlaanderen en Brussel vinden we volgende Nederlandstalige jeugdbewegingskoepels:

Sports

Silke Van Damme, © Brecht Vanderveken

Sporten is alomtegenwoordig in België. Het wordt heel vaak gezien als een ontspannende en gezonde bezigheid.
Basisscholen en middelbare scholen nemen sport verplicht op in hun lessenroosters. Sport na schooltijd, wordt niet door de school zelf georganiseerd.
Wat je als middelbareschoolstudent wel kan doen, is een Sport na School Pas aanvragen. Daarmee kan je goedkoper sporten in je buurt.
De SNS-pas http://www.sportnaschool.be/  is een sportpas voor leerlingen van het secundair onderwijs waarmee je gedurende een bepaalde periode aansluitend aan de schooluren kan deelnemen aan verschillende sportactiviteiten. Met een SNS-pas kan je sporten waar, wanneer, hoeveel en met wie je wil. Een SNS pas kost 30 euro voor 1 periode, voor twee periodes betaal je 45 euro.

Hogescholen en universiteiten organiseren binnen de lesroosters geen sport. Je kan bij de meeste hogescholen en universiteiten wel een sportkaart kopen. Daarmee kan je vrijblijvend verschillende sporten volgen. Vraag het best na bij je eigen hogeschool of universiteit.
Als kind onder de 12 jaar, student en als 65+’er kan je heel vaak kortingen krijgen op beurtenkaarten of abonnementen. Vraag dat zeker na.

De openbare wegen, met uitzondering van de snelwegen, zijn geheel toegankelijk voor recreatief sporten zoals lopen of fietsen.
Er zijn ook heel wat wandel-en-fietsroutes beschikbaar. Een overzicht van de verschillende routes vind je hier .  https://www.reisroutes.be/blog/nieuws/

Wil je meer info over sporten en sportmogelijkheden in Vlaanderen en Brussel? klik dan hier.  https://www.sport.vlaanderen/slim-sporten/

Culture

Cultuur is voor iedereen en hoeft ook niet duur te zijn. Met de UitPAS bijvoorbeeld, heb je heel wat extra voordelen wanneer je naar het theater gaat, een voorstelling of optreden bijwoont.
Wat is een UitPAS en voor wie is deze UitPAS?

De UitPAS is voor iedereen die er gebruik van wil maken. UiTPAS is een spaar- en voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie wil stimuleren. Dat gebeurt via een puntenspaarsysteem: per deelname aan een UiTPASactiviteit ontvangt elke pashouder één punt. Die punten worden verzameld op het profiel van de pashouder en kan hij omwisselen voor voordelen.
Punten verzamelen en omruilen kan je op alle plaatsen waar UiTPAS actief is. Met een UiTPAS van de stad Aalst kan je dus ook punten sparen in Leuven en een voordeel opnemen in Maasmechelen. Korting krijgen kan wel enkel in de UiTPASregio waar de deelnemer ingeschreven is.

UiTPAS is jouw spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten.

  • Telkens je aan een UiTPAS-activiteit deelneemt, kan je punten sparen.
  • Deze punten kan je inruilen voor extra voordelen.
  • Wie een UiTPAS koopt, krijgt al meteen een aantal welkomstvoordelen.
  • Mensen met een kansenstatuut hebben recht op sterk verminderde tarieven bij aankoop én deelname aan UiTPAS-activiteiten

Culturele Centra

Culturele centra is in België een bekend begrip. Iedere stad of gemeente heeft er zo eentje. Afgekort : CC. Daar kan je terecht voor optredens, voorstellingen, lezingen, evenementen en zoveel meer. De verzamelplaats van cultuur in je buurt. Iedere stad of gemeente bezorgt elke inwoner een cultuuragenda. Daarin vind je alle geplande evenementen terug die doorgaan in jouw stad of gemeente. Natuurlijk hebben de meeste CC’s ook een online agenda. Wil je weten wat er speelt in de naburige CC’s? Dan kan je het best de website checken.

Musea
Verschillende musea
Op Erfgoedkaart.be   http://www.erfgoedkaart.be/ kan je een interactieve kaart vinden, waarop je erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel, waaronder musea, kan opzoeken per sector en gemeente.
Op Tento.be   http://www.tento.be/ kan je nuttige informatie vinden over musea in Vlaanderen en Brussel die erkend zijn door de Vlaamse overheid. U leest er onder andere:

  • wat er te zien is
  • openingsdagen en -uren
  • toegankelijkheid en ligging
  • educatieve werking: mogelijkheden van rondleidingen
  • voorzieningen: bibliotheek, cafetaria, museumwinkel
  • een uitgebreide tentoonstellingsagenda

Uitstapjes
Pretparken
Vrije tijd bestaat natuurlijk uit meer dan sport en cultuur. Uitstapjes zijn minstens even leuk. Wat je kan doen met zowel vrienden als familie, is een pretpark. Niet altijd even goedkoop, maar wel altijd pret gegarandeerd. Hieronder vind je een lijst van alle pretparken waar je naartoe kan gaan. Op de website van het park zelf, vind je meer informatie over de openingsuren en prijzen.

Dierenparken
Naast pretparken, is België ook rijk aan dierenparken. Een uitstap die geschikt is voor iedereen. Ook hieronder kan je een lijst vinden met alle toegankelijke dierenparken in België. Wanneer je op de link klikt, vind je ook meteen de openingsuren en prijzen terug.

 

De Zee

De zee of ‘de zji’ in het West-Vlaams, trekt heel wat volk op een vrije dag of in het weekend. Het is iets typisch Belgisch om te doen. Een wandeling langs de dijk of op het strand bij beter weer, een ijsje nadien en een lekkere maaltijd, meestal met vis of mosselen. Ontspanning troef.
Op de foto hieronder kan je de meest bezochte badplaatsen van België vinden. Ze zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein of auto. Woon je al in West-Vlaanderen, dan is de bus heel vaak ook een optie.


Stedenbezoek

Een stad bezoeken wordt heel vaak gedaan in België. Omdat ons land klein is, ben je overal redelijk snel. Zo is het makkelijk om bijvoorbeeld een dagje naar Hasselt, Leuven, Antwerpen, Brussel of Gent te gaan. Ter plaatse shoppen, wandelen door de straten en iets eten, zijn veelvoorkomende bezigheden.
Grootsteden zijn ook gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Als je niet zo ver woont, is met de fiets gaan ook een optie.

Festivals 

België staat bekend om zijn talrijke festivals. Je hoeft niet ver te gaan om een soort festival te vinden waar je naartoe kunt gaan. Op deze website  https://www.festivals.be/festivals-belgie/ vindt u alles over de festivals die gaande zijn en binnenkort plaatsvinden.

Andere

Als je een beetje avontuurlijker bent, kan paintballen, laser shooting, karten, kajakken en meer wel iets voor jou zijn. Iets duurdere activiteiten, maar zeker leuk.

Wildkamperen is niet toegestaan. Als je wil overnachten in een tent, ga je het best naar campings. Het is toegestaan om te kamperen in je eigen tuin of de tuin van iemand anders wanneer zij daar toestemming voor geven.

image_pdfimage_print
Scroll Up