Food | Voeding

Belgen staan bekend als echte ‘bourgondiërs.’ Dat wil zeggen dat ze enorm van lekker eten en drinken houden. Over het algemeen is Belgisch eten ook heel rijk. Aardappelen zijn amper weg te denken uit de Belgische borden. Boter, kaas, vlees en melk zijn op hun beurt ook belangrijke onderdelen van de Belgische keuken.

Je leest het hierboven al : Belgen zijn vleeseters.

Belangrijk voor mensen die geen varkensvlees eten: varkensvlees staat geregeld op het menu. Let dus goed op wanneer je worst of gehakt koopt. De kans is groot dat er varkensvlees verwerkt zit in bereidingen. Ook wanneer je uit eten gaat vraag je best na hoe je gerecht bereid wordt wanneer je bepaalde voedingsvoorschriften volgt.
Belangrijk voor mensen die geen rundvlees eten: ook rundvlees wordt vaak gegeten. Je kan dus best ook eens vragen aan de slager, of checken op de verpakking of er al dan niet rundvlees verwerkt zit in je bestelling of aankoop. Ook wanneer je uit eten gaat vraag je best na hoe je gerecht bereid wordt wanneer je bepaalde voedingsvoorschriften volgt.

In Belgische warenhuizen zijn vegetarische en veganistische opties zeker aanwezig. Het mag dus niet zo moeilijk zijn om vleesvervangers te vinden bij een supermarkt in je buurt. Uit eten gaan zou geen probleem mogen vormen. Het merendeel van de restaurants en brasserieën heeft vegetarische en/of veganistische opties op de kaart staan. Staat er geen vegetarische of veganistische optie op de kaart, dan kan je gerust vragen of ze iets kunnen maken voor je.
Halalvlees is te verkrijgen in gespecialiseerde slagerijen en drogisterijen. Deze zijn vaak gesitueerd in een bepaalde regio van een stad. Je kan moeilijkheden ondervinden bij het vinden van halal in kleinere steden of gemeenten
Kosjer is minder makkelijk terug te vinden. Vooral in de regio Antwerpen zal dat iets makkelijker zijn. Daar woont ook de grootste Joodse gemeenschap van ons land.

 

Typische gerechten uit België vind je hier :

Witlof met kaas en hesp in de oven 

 

Flickr: [puamelia]

Een witlofgratin, ook wel hespenrolletjes genoemd, gemaakt met vooraf gekookt witloof dat opgerold wordt in gekookte ham, overgoten met een bechamelsaus en bedekt met gesmolten kaas die gegratineerd wordt.

Moules-frites / Mosselen-friet

Flickr: fred_v

Heerlijk omwille van de smaak en de geslaagde combinatie zijn een grote kom mosselen met een bord Belgische friet. Neem er een lekkere mosselsaus bij voor de mossels en een mayonaise voor de frietjes.

Wafel / Waffle

Flickr: Mary Lee Hahn

De Brussels en de Luikse wafels zijn allebei lekker maar verschillen van smaak, deeg en textuur. De Brusselse wafel is licht, en wordt gegeven met boter, suiker en eventueel gegarneerd met fruit of slagroom. De Luikse wafel is zwaarder, zoeter door de parelsuiker, en wordt zonder garnituur of extra suiker gegeten.

Witte en Zwarte Pens

Flickr: avlxyz

Witte pens is een witte worst die is gemaakt met melk. De delicate smaak en fijne textuur is anders de andere worsten die je kan kopen. Witte pens wordt gegrild of gebakken en is lekker met aardappelpuree en appelmoes. De zwarte pens is gemaakt met bloed.

Frieten

De frietjes in België zijn de lekkerste die je kan vinden. Er zijn in elke stad verschillende frietkramen waar je deze in frietvet gebakken aardappelreepjes kan kopen, samen met een hele grote keuze aan sausjes en vlees.

Stoemp (mashed potatoes)

Flickr: Alan (merrionsq)

Aardappelpuree is klaargemaakt met melk, boter en soms ook met een eigeel. Er kunnen groeten doorgemengd zijn, dan heb je bv wortelpuree of andijviepuree.

Grijze Garnalen

Flickr: Nate Gray: A Culinary (Photo) Journal

Deze kleine grijze garnaaltjes worden gevangen in de Noordzee. Je kan ze gepeld of ongepeld kopen. Ze zijn heerlijk in tomaat-garnaal, met een eitje of gewoon zuiver.

Chocolade 

Flickr: portmanteaus

Er zijn meer dan 2.000 chocolatiers in België die de meest heerlijke chocolade maken. De kwaliteit is gegarandeerd door een wet die dateert uit 1884 en waarin de samenstelling van chocolade is vastgelegd. Je vindt de chocolade in speciaalzaken in steden en gemeenten, maar ook in het warenhuis.

Stoverij

Flickr: Kmeron

Een stoofpotje van Rund, klaargemaakt met bier. Overheerlijk met frietjes.

Filet Américain

Flickr: Kyle Taylor, Dream It. Do It.

Lijkt op steak tartaar, maar iets eenvoudiger qua bereiding. Dit rauw vlees wordt opgediend met frietjes of met brood.

Speculoos / Speculaas

Flickr: jenny downing

Speculaas wordt gemaakt met kaneel. Het is een koekje dat vaak bij de koffie wordt gegeven op café. De koekjes worden verkocht bij bakkers maar ook in grootwarenhuizen.

Waterzooi

Flickr: Smabs Sputzer

Een soort maaltijdsoep met een lekkere saus, kip of vis en groenten.

image_pdfimage_print
Scroll Up