Recognition of diplomas | Erkenning van diploma’s

Universitaire diploma’s worden niet automatisch erkend in de hele EU. Het kan dus zijn dat je nog een hele procedure moet doorlopen om je graad of diploma erkend te krijgen als je verder wilt studeren in een ander EU-land. Als je al weet dat je later in een ander land verder wilt studeren, kun je nu al nagaan of je diploma daar erkend wordt.

De regeringen van de EU landen (https://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/recognition/index_nl.htm#abbr-ID0EULAC) blijven elk bevoegd voor hun eigen onderwijsstelsel en kunnen dus vrij beslissen of ze elders behaalde universitaire diploma’s erkennen.

Vergelijk je graad

In de meeste gevallen kun je een “gelijkwaardigheidserkenning” of “diplomawaardering” van je universitaire graad krijgen, waarin wordt aangegeven met welk diploma deze overeenstemt in het land waar je heen gaat. Daarvoor moet je contact opnemen met een ENIC-NARIC-centrum in het land waar je je diploma wilt gebruiken. Dat kan in je eigen land als je in het buitenland hebt gestudeerd, of in een ander EU-land als je daar gaat werken of verder studeren.

Afhankelijk van het land en het doel van je aanvraag, kan het ENIC-NARIC-centrum zelf je diploma evalueren, of het doorsturen naar de bevoegde overheid.

image_pdfimage_print
Scroll Up