Hoe solliciteren (CV, motivatiebrief, voorstellen kennis en vaardigheden)

Solliciteren in België

Zodra u geschikte Belgische banen hebt gevonden, moet u weten hoe u een CV in België en een begeleidende brief kunt samenstellen om ervoor te zorgen dat uw aanvraag de aandacht krijgt die het verdient. Raadpleeg onze gids met Belgische cv’s en interviewtips voor meer informatie over het opstellen van uw cv en motivatiebrief en over wat u kunt verwachten van een Belgisch sollicitatiegesprek. (zie www.expatica.be)

Informatie over werken in België

Klik op:

https://www.expatica.com/be/employment/finding-a-job/belgian-job-applications-writing-a-belgian-cv-and-interview-tips-102376/

 • Bedrijfscultuur in België

https://www.expatica.com/be/employment/employment-basics/business-culture-in-belgium-102487/

Solliciteren: Tips voor CV and interview

Nadat u een geschikte baan hebt gevonden waarvoor je wilt solliciteren, schrijf je een curriculum vitae (CV) en bereid je een jobinterview voor aangepast aan de algemene verwachtingen op de Belgische arbeidsmarkt.

Uw Belgische sollicitatie: welke taal?

Schrijf je CV in dezelfde taal als de vacature. Als u solliciteert naar een baan in Brussel, en je weet niet zeker welke taal u moet gebruiken, neem dan vooraf contact op met het bedrijf om te vragen of de aanvraag in het Nederlands, Engels of Frans moet. Als u uw aanvraag in een voor u vreemde taal schrijft, vraag dan aan iemand om je tekst te verbereren op fouten.

Solliciteren voor een baan in België

Mogelijk moet je een online aanvraag invullen of een cv en een begeleidende brief per e-mail of post doorsturen. Het doel van het cv en de sollicitatiebrief is uitgenodigd worden voor een gesprek. U hoeft niet alle details in uw cv en begeleidende brief te vermelden, maar u moet wel de vaardigheden en ervaring opsommem om aan te tonen dat u de geschikte persoon bent voor het werk.

Houd er rekening mee dat Belgische werkgevers veel aandacht besteden aan ervaring, motivatie en sociale vaardigheden. Sluit geen onderwijscertificaten in, deze neemt u mee naar het interview. Sommige werkgevers kunnen een foto aanvragen, bij anderen is dat niet zo. achtergrond.

Een cv in Belgische stijl schrijven

De gebruikelijke stijl is omgekeerde chronologische volgorde, dat wil zeggen dat wat je meest recent studeerde of als job deed vooraan staat. Belgische cv’s zijn meestal relatief gedetailleerd, maar recente trends gaan naar het gebruik van slechts één of twee zijden van A4 voor grote bedrijven, hoewel langer nog steeds prima is voor kleinere, lokale bedrijven. Houd het feitelijk, nauwkeurig en professioneel, en gebruik papier van goede kwaliteit – of een briefhoofd – indien afgedrukt.

Schik je CV zoals hier wordt opgesomd:

 • Persoonlijke gegevens – naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer (indien van toepassing met internationale code), e-mailadres en nationaliteit (burgerlijke staat facultatief). Het kan handig zijn om de status van de echtgenoot te vermelden als het helpt bij het verkrijgen van een Belgische werkvergunning, bijvoorbeeld als u een niet-Europese staatsburger bent die is getrouwd met een Belgische staatsburger.
 • Werkervaring – lijst bedrijfsnamen, de posities die u bekleedde en belangrijkste verantwoordelijkheden als opsommingstekens; het is belangrijk om ervaring en vaardigheden te benadrukken die met name relevant zijn voor de baan waarvoor u solliciteert. Werkervaring is belangrijk in België, dus wees nauwkeurig in uw details: begin- en einddatums van elke functie opnemen, plus grote projecten, belangrijke prestaties, trainingscursussen of technische vaardigheden, en hoeveel mensen u begeleidt. De Belgische cultuur is echter typisch bescheiden en conservatief, dus geef slechts korte, essentiële informatie zodat je niet als opschepperig verschijnt, zelfs als je de beste verkoper was die ze ooit hadden aangenomen.
 • Onderwijs – vermeld namen van onderwijsinstellingen, datums, titel en cijfers, maar neem alleen die onderwijskwalificaties op die betrekking hebben op de functie waarvoor u solliciteert. Als dit je eerste baan is sinds de kwalificatie, dan moet ‘onderwijs’ boven ‘werk’ komen.
 • Taal – als je taalvaardigheden hebt, neem dan de volledige details hiervan op, inclusief het niveau (vloeiend, gemiddeld, beginnend) en elk cursus- of taalcertificaat dat je hebt voltooid.
 • Persoonlijke informatie – Belgen zijn geïnteresseerd in buitenschoolse activiteiten, dus vermeld deze ook op uw CV, vooral als u een academicus bent met weinig werkervaring. U kunt eventueel genomen cursussen, vrijwilligerswerk, hobby’s of recreatieve activiteiten opnemen.

Motivatie bij uw cv

Een motivatie kunt u als een opzichzelfstaand PDF-bestand toevoegen als bijlage, maar u kunt ook uw motivatie voor de opdracht en het bedrijf in de e-mail zelf omschrijven. Zo heeft u één bijlage in de e-mail, alleen een PDF-bestand van uw cv.Een motivatie is een onderbouwing van waarom u de geschikte freelancer of zzp’er denkt te zijn. Eveneens dient u aan te geven per wanneer u beschikbaar bent, voor welk aantal uur en wat uw uurtarief is.

Sjablonen en voorbeelden vind je op internet https://www.expatica.com/be/employment/finding-a-job/work-in-belgium-how-to-find-jobs-in-belgium-100085/ .

The usual style is reverse chronological order, that is, the most recent first. Belgian CVs tend to be relatively detailed but recent trends are moving towards using just one or two sides of A4 for major companies, although longer is still fine for smaller, local companies. Keep it factual, accurate and professional looking, and use good quality paper – or a letterhead – if printed.

Arrange your CV in the following order, providing as much precise, detail Resultaat van je sollicitatie

Belgische werkgevers antwoorden niet altijd op sollicitaties, vooral niet als u een spontane aanvraag heeft verzonden. Als u binnen vier weken niets hoort over uw sollicitatie, mag u ervan uitgaan dat uw aanvraag niet succesvol is geweest.

Belgische job interviews

Vóór het sollicitatiegesprek zoek jezo veel mogelijk informatie in over het bedrijf en de baan waarvoor je solliciteert. Zorg dat je kan antwoorden op vragen over je motivatie- waarom je de baan wilt, waarom ujevoor dit specifieke bedrijf wilt werken – en hoe je vaardigheden en ervaring je de beste persoon voor de baan maken. Denk aan een paar vragen om je interviewers te stellen aan het einde van het interview (en niet alleen over het salaris).

Afhankelijk van de functie kan je worden gevraagd om testen af te leggen als onderdeel van het interviewproces.

Vergeet niet je onderwijscertificaten mee te nemen.

Interviewtips

 • Draag geschikte kleding
 • geen jeans of sportschoenen
 • kom op tijd en zorg ervoor dat uw mobiele telefoon is uitgeschakeld
 • Begroet met een handdruk en zit niet totdat je bent uitgenodigd om dit te doen
 • Gebruik de titel van de interviewer, niet zijn of haar voornaam.
 • zorg voor oogcontact (maar staar de interviewer niet uit).
 • Het interview kan beginnen met een praatje om u op uw gemak te stellen, maar het interview zelf zal waarschijnlijk vrij formeel zijn.
 • Wees eerlijk – weersta de drang om te opscheppen of uw ervaring of vaardigheden te vergroten – en zelfverzekerd en rustig zelfverzekerd.
 • Belgen hechten waarde aan compromis en onderhandeling, dus probeer specifieke voorbeelden te geven om uw vaardigheden op dit gebied te demonstreren.
image_pdfimage_print
Scroll Up