Tewerkstellingsorganisaties (+ links)

Werk in België: Hoe vind je werk in België

Bron:   https://www.expatica.com/

Lees meer op https://www.belgium.be/nl/over_belgie/land/geschiedenis

Meer weten over Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/nl

Meer weten over Wallonië: http://www.wallonie.be

Meer weten over de Duitstalige gemeenschap: http://www.dg.be/en/desktopdefault.aspx/tabid-2788/5431_read-34851/

Meer weten over België: https://www.belgium.be/en

Vind werk in België met deze complete gids voor banen, met links naar Belgische vacaturesites, wervingsbureaus, openstaande betrekkingen, uitleg over de Belgische arbeidsmarkt en informative over de vergunningen die vereist zijn om in België te werken.

Er is kand voor niet-Belgen om in België werk te vinden, vooral de belangrijkste steden van België, en ook in Brussel, o.a. door de aanwezigheid van een uitgebreide internationale zakenwereld en de van de Europese Unie (EU).

Deze gids voor banen in België omvat:

 • Jobs in België: banenwebsites, wervingsbureaus en organisaties
 • Werken in België: Belgische arbeidsmarkt, werkloosheid, minimumlonen en belastingen
 • Vacatures in België en beroepen waarvoor er tekorten zijn
 • Belgische bedrijfscultuur en arbeidsrecht
 • Visums en vergunningen om legaal in België te werken
 • Taal en kwalificaties vereist om werk te vinden in België
 • Belgische sollicitaties: Belgische cv’s en interviewtips

Werken in België

De Belgische job markt

In de tweede helft van 2016 bedroeg de werkloosheid in België 7,6 procent, iets minder dan het EU-gemiddelde van 8,3 procent. De jeugdwerkloosheid (jongeren onder de 25 jaar) was echter hoger dan 20 procent.

De meeste Belgen werken in de dienstensector – juridische sector, banken, media en toerisme – ongeveer een kwart werkt in de industrie, waaronder textiel, glas, engineering, assemblage van auto’s en de chemische sector https://www.business.belgium.be/en/investing_in_belgium/key_sectors.

Er zijn tal van grote bedrijven gevestigd in België, waaronder de Nationale Bank van België https://jobs.nbb.be/en , Proximus https://www.proximus.com/en/career (telecom, voorheen Belgacom), Ageas https://www.ageas.com/careers (verzekering), InBev https://www.ab-inbev.com/careers.html (brouwerij), Bekaert https://www.bekaert.com/en/jobs (productie), Colruyt https://jobs.colruytgroup.com/nl/splash (voedingsdetailhandel), Delhaize https://www.aholddelhaize.com/en/Careers/ (voedingsdetailhandel), D’Ieteren http://www.jobs.dieteren.be (automative), Elia http://www.elia.jobs/en (energie), KBC https://www.kbc.com/en/joining-us (bankieren/ verzekeren), Solvay https://www.solvay.com/en/career/working-solvay   (chemicaliën), UBC https://www.ucb.com/careers/ (farmaceutica) en Umicore https://www.umicore.com/careers/ (technologie).

België heeft een van de hoogste minimumlonen in Europa – in 2017 begon het minimumloon in België met ongeveer EUR 1.532 (voor 18+ jarigen) tot EUR 1.591 (20+ jaar, met minstens een jaar ervaring). België heeft echter ook een van de hoogste belastingtarieven in Europa, variërend van een glijdende schaal tussen 25 procent tot 50 procent, afhankelijk van hoeveel u verdient. Lees meer in onze gidsen over Belgisch minimumloon en middelloon in België, belastingen in België en Belgische sociale zekerheid. Lees meer in onze gidsen over Belgisch minimumloon en middelloon in België https://www.expatica.com/be/employment/employment-law/a-guide-to-minimum-wage-in-belgium-and-average-salary-972342/ , belastingen in België https://www.expatica.com/be/finance/taxes/belgian-tax-guide-understanding-taxes-in-belgium-for-foreigners-100073/ en Belgische sociale zekerheid https://www.expatica.com/be/about/gov-law-admin/social-security-in-belgium-and-your-benefits-100070/ .

Vacatures in België

De meeste beschikbare banen in Brussel zijn voor hooggekwalificeerde werknemers in de dienstensector, zoals financiën, internationale instellingen en bedrijven, makelaars, onderwijs en volksgezondheid en sociale diensten. Ondanks het werkloosheidspercentage in België, zijn er hoge noden in IT en techniek.

Tekorten zijn er voor:

 • ingenieurs
 • project managers
 • technici
 • architecten
 • accountants
 • verpleegkundigen en vroedvrouwen
 • IT-personeel zoals ontwerpers en analisten van computersystemen
 • technische en commerciële verkoopvertegenwoordigers
 • leraren
 • mechanica
 • bouw trades, waaronder elektriciens, loodgieters, schrijnwerkers en stukadoors.

Er zijn ook meer flexibele procedures voor beroepen waarvoor er tekorten zijn op de arbeidsmarkt: op de regionale werkwebsites kunt u een lijst van knelpuntberoepen zien – Forem in Wallonië, Actiris in Brussel, VDAB in Vlaanderen – plus andere overheidswebsites zoals werk-economie-emploi.brussels en metiers.siep.be. in een tekortberoep.

De EU en de NAVO hebben ook een groot aantal buitenlandse werknemers in dienst.

Belgische management cultuur en arbeidsrecht

Dus hoewel bedrijven nog steeds vrij hiërarchisch kunnen zijn, berust de beheersautoriteit op competentie en is het doel meestal om een consensus of compromis te bereiken – wat vaak een langdurig beslissingsproces kan zijn. Belgen waarderen logica en redenering en verwachten dat argumenten worden ondersteund door duidelijke feiten en cijfers. Ze hechten ook waarde aan persoonlijk contact, dus niet alle zaken vinden plaats via e-mail of via de telefoon.

Er kan in eerste instantie een tijdelijk contract worden aangeboden als proefperiode. Waarschijnlijk werk je in een 38-urige werkweek met dagen van acht uur, rond de feestdagen van 20 dagen per jaar plus 10 Belgische nationale feestdagen Belgian national holidays https://www.expatica.com/be/about/culture-history/belgiums-national-holidays-and-other-important-belgian-holidays-2018-103619/. Werkgevers verdelen jaarsalarissen in 13,92 maanden om op verschillende tijdstippen van het jaar extra inkomsten te genereren, wat in het voorjaar een extra 92 procent oplevert als ‘vakantiegeld’ en een extra maand aan het einde van het jaar. U kunt meer lezen in onze gids over de Belgische bedrijfscultuur https://www.expatica.com/be/employment/employment-basics/business-culture-in-belgium-102487/ and arbeidscontracten in België https://www.expatica.com/be/employment/employment-law/belgian-labour-law-and-your-contract-of-employment-104587/ .

Belgische werkvisa

Alle EU / EER (Europese Economische Ruimte – EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) en Zwitserse staatsburgers kunnen vrij in België werken zonder een werkvergunning te hebben, maar als je van plan bent langer dan drie maanden te blijven, heb je een registratie certificaat nodig. Lees meer in de gids voor EU-burgers die naar België verhuizen https://www.expatica.com/be/moving/visas/guide-for-eu-eea-swiss-citizens-moving-to-belgium-443311/ .

Burgers van buiten de EU hebben over het algemeen een werkvergunning nodig en sommige nationaliteiten hebben ook een visum nodig om het land binnen te komen, hoewel hierop uitzonderingen mogelijk zijn  Lees meer in Expatica’s gids voor Belgische werkvergunningen, of ontdek of u een inreisvisum of een andere vergunning nodig heeft in onze gids voor Belgische visa en vergunningen. Lees meer in de gids van Expatica voor Belgische werkvergunningen https://www.expatica.com/be/employment/employment-law/belgian-work-permits-a-guide-to-belgiums-work-permits-422637/ , of zoek uit of je een inreisvisum of een andere vergunning nodig hebt in onze gids over Belgische visa en vergunningen https://www.expatica.com/be/news/ .

Taalvereisten voor werk in België

Er zijn drie officiële talen in België: Nederlands wordt gesproken in de Vlaamse gemeenschap in het Vlaamse Gewest ten noorden van België; Frans wordt gesproken in Wallonië, ten zuiden van Brussel; en Duits wordt gesproken in het zuidoosten. Tussen 10-20 procent van het land, vooral die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn tweetalig en spreken zowel Frans als Nederlands. Er wordt van u verwacht dat u de taal spreekt van de regio waarin u zal werken. In sommige gevallen, vooral in internationale bedrijven, is Engels wellicht voldoende. Je kunt veel taalscholen in België vinden als je je taalvaardigheid wilt verbeteren. Je vindt veel taalscholen in België https://www.expatica.com/be/education/language-learning/learn-french-dutch-and-german-language-schools-in-belgium-100094/  als je je taalvaardigheid moet verbeteren.

Kwalificaties

Als u afkomstig bent uit een land dat is aangemeld voor Bologna https://onderwijs.vlaanderen.be/, krijgt u uw opleidingskwalificaties erkend in België. Alle anderen moeten contact opnemen met het NARIC https://www.naricvlaanderen.be/ (Vlaanderen) of de sectie Onderwijs http://www.enseignement.be/index.php?page=0&navi=18 van het Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles (Wallonië) om buitenlandse onderwijscertificaten van alle niveaus erkend te krijgen in België. Als u in bepaalde beroepen wilt werken, moet u mogelijk uw professionele kwalificaties, zowel uw opleiding als ervaring, officieel erkend of gereguleerd hebben vooraleer u in België kunt werken. Kijk hier http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?fuseaction=regProf.index   om te weten te komen of u uw beroep gereguleerd moet hebben en hoe u dit moet aanpakken.

image_pdfimage_print
Scroll Up