Job seeking | Darbo paieška

Šaltinis / source: lawnn.com

Nuo ko pradėti darbo paiešką?

Ieškokite legalaus darbo

Jei darbo ieškote iš savo gimtosios šalies – būkite atidūs ir atsargūs, pasidomėkite, kokioje įmonėje dirbsite, kokios bus darbo sąlygos.  Vis daugiau žmonių nukenčia nuo nelegalaus darbo ir darbdavių išnaudojimo. Rinkitės tik legalų darbą.

Pasirūpinkite viza arba laikinu leidimu gyventi Lietuvoje

Jeigu ketinate būti Lietuvoje ne ilgiau nei metus, galite gauti nacionalinę vizą. Jeigu ketinate pasilikti ilgiau – turėtumėte pasirinkti leidimą laikinai gyventi. Įsidarbinimo procedūros skiriasi priklausomai nuo to, iš kokios šalies atvykstate, ar turite potencialią darbo vietą.

Šaltinis / source: sveikaspoilsis.lt

Pasiruoškite CV

Jei darbo ketinate ieškoti savarankiškai, paruoškite savo CV. Sekite darbo skelbimus internete. Atvykdami iš ne ES šalies, pretenduoti dirbti galėsite tik pagal turimą profesiją ar darbo patirtį. Darbo paieškos pradžiai pravers ne tik CV, tačiau ir patvirtinta kvalifikacija (daugiau apie šią procedūrą skaitykite skiltyje „Diplomų patvirtinimas). Štai keletas populiarių darbo paieškos portalų:

www.ldb.lt
www.darbo.lt
www.cv.lt
www.cvbankas.lt
www.cvonline.lt
www.cvzona.lt

Šaltinis / source: onestaff.co.nz

Jūs tai turite žinoti!

Jei esate ne Europos sąjungos pilietis ir turite leidimą nuolat gyventi – dirbti galite tokiomis pat sąlygomis, kaip kiekvienas lietuvis.

Jei turite pabėgėlio statusą (tuomet ir leidimą nuolat gyventi Lietuvoje), valstybė skatins jūsų įdarbinimą. Įsidarbinant per darbo biržą darbdavys bus remiamas valstybės. Valstybė kompensuos darbdaviui jūsų atlyginio dalį.

Jei turite leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, jūsų teisė dirbti priklausys nuo to, kokiu pagrindu jums suteiktas leidimas dirbti:

  • įstatymas riboja galimybę dirbti, jei esate šalyje ne darbo pagrindu;
  • leidimas gyventi Lietuvoje šeimos susijungimo atveju neriboja jūsų teisės dirbti;
  • jei esate Lietuvoje studijų pagrindu, dirbti galėsite tik dalį darbo dienos (20 val. per savaitę).
  • jei esate Lietuvoje dėl darbo, leidimas dirbti suteikiamas konkrečiai darbovietei ir konkrečioms pareigoms.

Jei jūs tik ketinate atvykti į Lietuvą darbo pagrindu, turite būti aukštos kvalifikacijos specialistas:

  • turite aukštojo mokslo diplomą;
  • arba ne mažiau kaip 5 metų profesinę patirtį lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikacijai;
  • ir jus nori įdarbinti Lietuvos darbdavys, kuriam reikia aukštos kvalifikacijos darbuotojo ir kuris ketina jums mokėti ne mažesnį nei 1,5 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio atlyginimą.
image_pdfimage_print
Scroll Up