Culture | Cultuur

Manier van leven in België

Belgische samenleving en cultuur

België is geen land met maar één nationale identiteit. Daarom is het moeilijk om een ​​algemeen overzicht te geven die van toepassing is op alle Belgen. Elk gebied heeft zijn eigen bijzonderheden. Algemeen kan je vier culturen onderscheiden. De Vlaamse, Waalse, Brusselse en Duitse cultuur. Ondanks de vele verschillen, zijn er ook heel wat handelingen, waarden en normen die ze allemaal hebben.

Familiewaarden

De meeste belgen gaan wel eens per week op bezoek bij hun ouders en/of grootouders. Op dat vlak speelt familie een belangrijke rol in het leven van de meeste Belgen.
Daarnaast is zelfredzaamheid ook heel belangrijk. Bejaarden worden bijvoorbeeld veel vaker in een tehuis opgenomen wanneer ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dat is ook aanvaard binnen de samenleving en staat niet gelijk aan weinig respect ten opzichte van ouderen.

De zorg voor het gezin is bij velen een prioriteit. Dat wil niet zeggen dat vrouwen én mannen geen carrière kunnen maken. Vrouwen worden niet automatisch huisvrouw wanneer ze een kind hebben gekregen. Na het ouderschapsverlof gaan zowel de moeder als de vader weer aan het werk.
Ouders nemen wel vaak hun kind mee naar afspraken, uitjes en gelegenheden. Soms hebben bedrijven een kinderopvang op het werk, wat het combineren van werken en zorg voor de kinderen vergemakkelijkt.

Ouders in een gezin hebben het wel nog steeds voor het zeggen, maar kinderen hebben ook heel vaak inspraak. Er wordt rekening gehouden met meningen en gevoelens van de kinderen.

Uiterlijk is van belang

We komen er graag verzorgd voor, dat is een feit. Je zal zelden iemand in joggingpak over straat zien wandelen. Ook studenten gaan telkens verzorgd en deftig aangekleed naar de les.
Ook naar de winkel gaan bijvoorbeeld, doen we met dezelfde deftige kledij.

Voor een avondje op de bank hangen en televisie kijken, halen we ons huispak maar wat graag uit de kast.
Traditionele kledij hebben we niet. Op feestdagen, verjaardagsfeestjes en feesten algemeen, wordt er dan wat extra aandacht besteed aan het uiterlijk.

Ook onze huizen, straten, bureau’s en dergelijke houden we graag net.

Egalitarisme

België is over het algemeen een egalitaire samenleving.
Van vrouwen wordt bijvoorbeeld niet verwacht dat ze hun naam veranderen wanneer ze trouwen.
Ouders kunnen samen beslissen of hun kinderen de familienaam van de moeder, de moeder en de vader, of van de vader alleen krijgen.

Vrouwen kunnen ook op eigen houtje beslissen om een kind te krijgen. Ze hoeven daarvoor niet getrouwd te zijn. Ze zijn dan BOM, een Bewust Ongehuwde Moeder.
Ook holebi’s kunnen wettelijk kinderen krijgen. Hetzij via adoptie of via een draagmoeder bij homo’s en spermadonatie bij lesbiennes.

Ieder individu is gelijk, zo staat er in de grondwet.
Er zijn dan ook wetten die het vaderschap regelen, wetten over zwangers- en ouderschapsverlof en wetten die seksuele intimidatie op de werkplek verbieden.

Etiquette & gebruiken in België

Begroetingen
Begroeten kan verschillende betekenissen hebben.
Een korte handdruk is de gebruikelijke begroeting onder mensen die elkaar niet kennen. Zowel mannen als vrouwen schudden elkaar de hand wanneer ze elkaar niet kennen.

Een informelere wijze van begroeten, is drie zoenen op de wang. Natuurlijk is een handdruk nog steeds ok. Het hangt ervan af waar jij je zelf goed bij voelt.
Een knuffel is gangbaar onder vrienden. Maar ook hier, niet verplicht. Het hangt vaak af van je vriendengroep en omgeving.

Een geschenk geven

Geschenken zijn heel vaak voorkomend in de Belgische samenleving.
Wanneer je jarig bent, krijg je zo goed als zeker een cadeautje van je ouders, dichte familie en goede vrienden.

Voor geboortes en huwelijken wordt er vaak een geboortelijst of huwelijkslijst opgesteld door de kersverse ouders of pasgetrouwd koppel. Familie en vrienden kunnen via de lijst kiezen wat ze cadeau willen geven.

Op feestdagen zijn cadeau’s ook niet weg te denken. Met nieuwjaar en/of Kerstmis worden er cadeau’s uitgedeeld. Kinderen krijgen geschenkjes op Pasen en Sinterklaas. Voor meer info over de feestdagen : klik hier.

Wanneer je thuis wordt uitgenodigd bij Belgen, breng je vaak een kleine attentie mee voor de gastvrouw- of heer. Dat kunnen bloemen, chocolade, of zelfgemaakte koekjes zijn. Wat je juist meebrengt, heeft niet veel belang. Het draait om de attentie.
Geef geen witte chrysanten omdat deze vooral gebruikt worden om rond Allerheiligen op de kerkhoven te zetten en de doden te eren.

Geschenken worden geopend wanneer ze worden ontvangen.

Tafelmanieren 

Tafelmanieren zijn continentaal – de vork wordt in de linkerhand gehouden en het mes rechts tijdens het eten. We eten (bijna) nooit met onze handen, alleen wanneer het gerechten zijn die dat wel vereisten.

Wanneer er een geklonken wordt met een drankje op een gebeurtenis, wacht iedereen met drinken van z’n glas, tot iedereen een drankje heeft of tot wanneer de gastheer of gastvrouw een toast uitbrengt.

Geef aan dat u klaar bent met eten door uw mes en vork parallel op uw bord te leggen, de tanden naar boven gericht, met de handvatten naar rechts gericht.
Je lovend uiten over een maaltijd is een oprecht compliment.

Kledij

Pas je kledij aan de omstandigheden aan, formeel voor officiële gelegenheden, informeel maar netjes en behoorlijk voor informele gelegenheden.

Er zijn geen algemene kledingvoorschriften, maar die kunnen er wel zijn wanneer je een bepaalde job uitoefent. Denk aan politie, brandweer, ziekenhuizen, maar ook soms in de horeca. Informeer je goed op voorhand.
Zoals hierboven ook al vermeld, worden joggings en huispakken vooral thuis gedragen. Wanneer je naar buiten gaat, is aangepaste kledij wel een must.
Ook het weer kan heel wisselvallig zijn. Daar houd je ook best rekening mee wanneer je een outfit kiest.

Zowel mannen als vrouwen dragen broeken. Hijabs  zijn toegestaan, afhankelijk van de werkgever. Ze zijn niet toegestaan in openbare functies zoals loketbediende bij de gemeente.
Boerka’s zijn niet toegestaan. Het dragen van een nikab kan een geldboete van 15 tot 25 euro opleveren en/of een gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen.

Behalve de wetten die hierboven aangegeven zijn, is de veruiterlijking van een levensbeschouwing niet strafbaar of verboden. Wees je er wel bewust van dat niet iedereen even tolerant of vrijdenkend is. Informeer je goed op voorhand of het al dan niet ok is.

Vrije tijd

België biedt een schat aan recreatie- en amusementsmogelijkheden. In de steden is er een groot aanbod aan muziek-, theater- (met soms ook voorstellingen in het Engels) en concertzalen.

Er zijn ook heel veel musea in het hele land, die het rijke historische erfgoed van België weerspiegelen.

Festivals, optochten en carnaval zijn erg populair.

Belgen zijn erg enthousiast over sport, onder andere over voetbal en wielrennen. Sportcomplexen zijn te vinden in de meeste lokale gemeenschappen, evenals recreatie- en zwembaden, die erg populair zijn in België.

Hoe en waar kan je je vrije tijd nu besteden?

Deeltijds kunstonderwijs (DKO)

Deeltijds kunstonderwijs is beter bekend onder de naam muziekschool en kunstacademie.
Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen zich op vrijwillige basis inschrijven:

Academies voor Schone Kunsten bieden de discipline Schone Kunsten
Academies voor Podiumkunsten bieden minstens één van volgende opleidingen aan: Muziek, Woord of Dans
Kunstacademies bieden altijd beeldende kunst, muziek en woordkunst. In sommige kunt u ook Dans volgen
Kinderen kunnen vanaf zes jaar beeldende kunst gaan studeren. Voor de disciplines muziek, woordkunst en dans is de beginleeftijd 8 jaar.

Elk vakgebied bestaat uit verschillende graden. Voor elke graad die je met succes hebt afgerond, ontvang je een certificaat met vermelding van het niveau dat je hebt bereikt.

Een lijst van opleidingen per gemeente vindt u op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Deze lijst is in het Nederlands

Deeltijds kunstonderwijs is vrijetijdsonderwijs. Het is daarom niet te verwarren met:

een kunstacademie aan het conservatorium. Dit is een opleiding die behoort tot het hoger onderwijs.
een opleiding in het kunstsecundair onderwijs. Dit is een opleiding die behoort tot het voortgezet onderwijs.

Jeugdbeweging

Een jeugdbeweging is een organisatie met kinderen en jongeren als leden en louter vrijwilligers als (bege)leiding.  Op regelmatige basis, meestal wekelijks, organiseert de leiding vrije-tijdsactiviteiten voor kinderen en jongeren.  In de meeste jeugdbewegingen vormen spelen en ontmoeten de basis van die activiteiten, met persoonlijke en maatschappelijke ontplooiing als ondergrond.  Hier en daar vertrekken ze vanuit een meer thematische inslag.  De meeste jeugdbewegingsgroepen ronden het werkjaar af met een zomerkamp of bivak.

Organisatorisch maken we een onderscheid tussen een lokale groep van een jeugdbeweging en de’nationale’ koepelstructuur.  De lokale groepen werken autonoom of via een aantal overeengekomen statuten.  Zij voeren de effectieve werking met de kinderen en jongeren uit en zijn het kloppend hart van de organisatie.  De koepels bestaan uit nationale en regionale vrijwillige en professionele medewerkers die zorgen voor ondersteuning van de groepen, vorming en uitwisseling voor de leiding en overkoepelende activiteiten en thema’s voor de hele organisatie.
Sommige jeugdbewegingen zijn enkel meisjes – of enkel jongensgroepen, anderen zijn gemengd.

In Vlaanderen en Brussel vinden we volgende Nederlandstalige jeugdbewegingskoepels:


© Silke Van Damme                                                                                                                 © Brecht Vanderveken

Sport

Sporten is alomtegenwoordig in België. Het wordt heel vaak gezien als een ontspannende en gezonde bezigheid.
Basisscholen en middelbare scholen nemen sport verplicht op in hun lessenroosters. Sport na schooltijd, wordt niet door de school zelf georganiseerd.
Wat je als middelbareschoolstudent wel kan doen, is een Sport na School Pas aanvragen. Daarmee kan je goedkoper sporten in je buurt.
De SNS-pas is een sportpas voor leerlingen van het secundair onderwijs waarmee je gedurende een bepaalde periode aansluitend aan de schooluren kan deelnemen aan verschillende sportactiviteiten. Met een SNS-pas kan je sporten waar, wanneer, hoeveel en met wie je wil. Een SNS pas kost 30 euro voor 1 periode, voor twee periodes betaal je 45 euro.

Hogescholen en universiteiten organiseren binnen de lesroosters geen sport. Je kan bij de meeste hogescholen en universiteiten wel een sportkaart kopen. Daarmee kan je vrijblijvend verschillende sporten volgen. Vraag het best na bij je eigen hogeschool of universiteit.
Als kind onder de 12 jaar, student en als 65+’er kan je heel vaak kortingen krijgen op beurtenkaarten of abonnementen. Vraag dat zeker na.

De openbare wegen, met uitzondering van de snelwegen, zijn geheel toegankelijk voor recreatief sporten zoals lopen of fietsen.
Er zijn ook heel wat wandel-en-fietsroutes beschikbaar. Een overzicht van de verschillende routes vind je hier. 
Wil je meer info over sporten en sportmogelijkheden in Vlaanderen en Brussel? klik dan hier. 

Cultuur
Cultuur is voor iedereen en hoeft ook niet duur te zijn. Met de UitPAS bijvoorbeeld, heb je heel wat extra voordelen wanneer je naar het theater gaat, een voorstelling of optreden bijwoont.
Wat is een UitPAS en voor wie is deze UitPAS?

De UitPAS is voor iedereen die er gebruik van wil maken. UiTPAS is een spaar- en voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie wil stimuleren. Dat gebeurt via een puntenspaarsysteem: per deelname aan een UiTPASactiviteit ontvangt elke pashouder één punt. Die punten worden verzameld op het profiel van de pashouder en kan hij omwisselen voor voordelen.
Punten verzamelen en omruilen kan je op alle plaatsen waar UiTPAS actief is. Met een UiTPAS van de stad Aalst kan je dus ook punten sparen in Leuven en een voordeel opnemen in Maasmechelen. Korting krijgen kan wel enkel in de UiTPASregio waar de deelnemer ingeschreven is.

UiTPAS is jouw spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten.

  • Telkens je aan een UiTPAS-activiteit deelneemt, kan je punten sparen.
  • Deze punten kan je inruilen voor extra voordelen.
  • Wie een UiTPAS koopt, krijgt al meteen een aantal welkomstvoordelen.
  • Mensen met een kansenstatuut hebben recht op sterk verminderde tarieven bij aankoop én deelname aan UiTPAS-activiteiten.

Culturele Centra
Culturele centra is in België een bekend begrip. Iedere stad of gemeente heeft er zo eentje. Afgekort : CC. Daar kan je terecht voor optredens, voorstellingen, lezingen, evenementen en zoveel meer. De verzamelplaats van cultuur in je buurt. Iedere stad of gemeente bezorgt elke inwoner een cultuuragenda. Daarin vind je alle geplande evenementen terug die doorgaan in jouw stad of gemeente. Natuurlijk hebben de meeste CC’s ook een online agenda. Wil je weten wat er speelt in de naburige CC’s? Dan kan je het best de website checken.

Een lijst van alle culturele centra in Vlaanderen en Brussel vind je hier.

Musea
Verschillende musea
Op Erfgoedkaart.be  kan je een interactieve kaart vinden, waarop je erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel, waaronder musea, kan opzoeken per sector en gemeente.
Op Tento.be  kan je nuttige informatie vinden over musea in Vlaanderen en Brussel die erkend zijn door de Vlaamse overheid. U leest er onder andere:

  • wat er te zien is
  • openingsdagen en -uren
  • toegankelijkheid en ligging
  • educatieve werking: mogelijkheden van rondleidingen
  • voorzieningen: bibliotheek, cafetaria, museumwinkel
  • een uitgebreide tentoonstellingsagenda

 

Uitstapjes
Pretparken
Vrije tijd bestaat natuurlijk uit meer dan sport en cultuur. Uitstapjes zijn minstens even leuk. 
Wat je kan doen met zowel vrienden als familie, is een pretpark. Niet altijd even goedkoop, maar wel altijd pret gegarandeerd. Hieronder vind je een lijst van alle pretparken waar je naartoe kan gaan. Op de website van het park zelf, vind je meer informatie over de openingsuren en prijzen. 

 

Dierenparken 
Naast pretparken, is België ook rijk aan dierenparken. Een uitstap die geschikt is voor iedereen. Ook hieronder kan je een lijst vinden met alle toegankelijke dierenparken in België. Wanneer je op de link klikt, vind je ook meteen de openingsuren en prijzen terug. 

 

De Zee 
De zee of ‘de zji’ in het West-Vlaams, trekt heel wat volk op een vrije dag of in het weekend. Het is iets typisch Belgisch om te doen. Een wandeling langs de dijk of op het strand bij beter weer, een ijsje nadien en een lekkere maaltijd, meestal met vis of mosselen. Ontspanning troef.
Op de foto hieronder kan je de meest bezochte badplaatsen van België vinden. Ze zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein of auto. Woon je al in West-Vlaanderen, dan is de bus heel vaak ook een optie. 

Stedenbezoek

Een stad bezoeken wordt heel vaak gedaan in België. Omdat ons land klein is, ben je overal redelijk snel. Zo is het makkelijk om bijvoorbeeld een dagje naar Hasselt, Leuven, Antwerpen, Brussel of Gent te gaan. Ter plaatse shoppen, wandelen door de straten en iets eten, zijn veelvoorkomende bezigheden.
Grootsteden zijn ook gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Als je niet zo ver woont, is met de fiets gaan ook een optie.

Festivals 

België staat bekend om zijn talrijke festivals. Je hoeft niet ver te gaan om een soort festival te vinden waar je naartoe kunt gaan.
Op deze website vindt u alles over de festivals die gaande zijn en binnenkort plaatsvinden.

Andere

Als je een beetje avontuurlijker bent, kan paintballen, laser shooting, karten, kajakken en meer wel iets voor jou zijn. Iets duurdere activiteiten, maar zeker leuk.

Wildkamperen is niet toegestaan. Als je wil overnachten in een tent, ga je het best naar campings. Het is toegestaan om te kamperen in je eigen tuin of de tuin van iemand anders wanneer zij daar toestemming voor geven.

Belgisch eten

Belgen staan bekend als echte ‘bourgondiërs.’ Dat wil zeggen dat ze enorm van lekker eten en drinken houden. Over het algemeen is Belgisch eten ook heel rijk. Aardappelen zijn amper weg te denken uit de Belgische borden. Boter, kaas, vlees en melk zijn op hun beurt ook belangrijke onderdelen van de Belgische keuken.

Je leest het hierboven al : Belgen zijn vleeseters.

Belangrijk voor mensen die geen varkensvlees eten: varkensvlees staat geregeld op het menu. Let dus goed op wanneer je worst of gehakt koopt. De kans is groot dat er varkensvlees verwerkt zit in bereidingen. Ook wanneer je uit eten gaat vraag je best na hoe je gerecht bereid wordt wanneer je bepaalde voedingsvoorschriften volgt.
Belangrijk voor mensen die geen rundvlees eten: ook rundvlees wordt vaak gegeten. Je kan dus best ook eens vragen aan de slager, of checken op de verpakking of er al dan niet rundvlees verwerkt zit in je bestelling of aankoop. Ook wanneer je uit eten gaat vraag je best na hoe je gerecht bereid wordt wanneer je bepaalde voedingsvoorschriften volgt.

In Belgische warenhuizen zijn vegetarische en veganistische opties zeker aanwezig. Het mag dus niet zo moeilijk zijn om vleesvervangers te vinden bij een supermarkt in je buurt. Uit eten gaan zou geen probleem mogen vormen. Het merendeel van de restaurants en brasserieën heeft vegetarische en/of veganistische opties op de kaart staan. Staat er geen vegetarische of veganistische optie op de kaart, dan kan je gerust vragen of ze iets kunnen maken voor je.

 


Halalvlees is te verkrijgen in gespecialiseerde slagerijen en drogisterijen. Deze zijn vaak gesitueerd in een bepaalde regio van een stad. Je kan moeilijkheden ondervinden bij het vinden van halal in kleinere steden of gemeenten.

 

 

 


Kosjer is minder makkelijk terug te vinden. Vooral in de regio Antwerpen zal dat iets makkelijker zijn. Daar woont ook de grootste Joodse gemeenschap van ons land.

 

 

 

 

Typische gerechten uit België vind je hier :

Witlof met kaas en hesp in de oven 

Flickr: [puamelia]

Een witlofgratin, ook wel hespenrolletjes genoemd, gemaakt met vooraf gekookt witloof dat opgerold wordt in gekookte ham, overgoten met een bechamelsaus en bedekt met gesmolten kaas die gegratineerd wordt.
Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier .

Moules-frites / Mosselen-friet

Flickr: fred_v

Heerlijk omwille van de smaak en de geslaagde combinatie zijn een grote kom mosselen met een bord Belgische friet. Neem er een lekkere mosselsaus bij voor de mossels en een mayonaise voor de frietjes.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier. 

Wafel / Waffle

Flickr: Mary Lee Hahn

De Brussels en de Luikse wafels zijn allebei lekker maar verschillen van smaak, deeg en textuur. De Brusselse wafel is licht, en wordt gegeven met boter, suiker en eventueel gegarneerd met fruit of slagroom. De Luikse wafel is zwaarder, zoeter door de parelsuiker, en wordt zonder garnituur of extra suiker gegeten.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier voor de Luikse wafels en hier voor de Brusselse.

Witte en Zwarte Pens

Flickr: avlxyz

Witte pens is een witte worst die is gemaakt met melk. De delicate smaak en fijne textuur is anders de andere worsten die je kan kopen. Witte pens wordt gegrild of gebakken en is lekker met aardappelpuree en appelmoes. De zwarte pens is gemaakt met bloed.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier. 

Frieten

De frietjes in België zijn de lekkerste die je kan vinden. Er zijn in elke stad verschillende frietkramen waar je deze in frietvet gebakken aardappelreepjes kan kopen, samen met een hele grote keuze aan sausjes en vlees.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier.

 

Stoemp (mashed potatoes)

Flickr: Alan (merrionsq)

Aardappelpuree is klaargemaakt met melk, boter en soms ook met een eigeel. Er kunnen groeten doorgemengd zijn, dan heb je bv wortelpuree of andijviepuree.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier.

Grijze Garnalen

Flickr: Nate Gray: A Culinary (Photo) Journal

Deze kleine grijze garnaaltjes worden gevangen in de Noordzee. Je kan ze gepeld of ongepeld kopen. Ze zijn heerlijk in tomaat-garnaal, met een eitje of gewoon zuiver.

Als je zelf tomaat-garnaal wil klaarmaken, klik hier.

Chocolade 

Flickr: portmanteaus

Er zijn meer dan 2.000 chocolatiers in België die de meest heerlijke chocolade maken. De kwaliteit is gegarandeerd door een wet die dateert uit 1884 en waarin de samenstelling van chocolade is vastgelegd. Je vindt de chocolade in speciaalzaken in steden en gemeenten, maar ook in het warenhuis.

Wil je graag heerlijke chocomousse met Belgische chocolade maken, klik dan hier. 

Stoverij

Flickr: Kmeron

Een stoofpotje van Rund, klaargemaakt met bier. Overheerlijk met frietjes.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier.

Filet Américain

Flickr: Kyle Taylor, Dream It. Do It.

Lijkt op steak tartaar, maar iets eenvoudiger qua bereiding. Dit rauw vlees wordt opgediend met frietjes of met brood.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier.

Speculoos / Speculaas

Flickr: jenny downing

Speculaas wordt gemaakt met kaneel. Het is een koekje dat vaak bij de koffie wordt gegeven op café. De koekjes worden verkocht bij bakkers maar ook in grootwarenhuizen.

Waterzooi

Flickr: Smabs Sputzer

Een soort maaltijdsoep met een lekkere saus, kip of vis en groenten.

Als je dit zelf wil klaarmaken, klik hier. 

image_pdfimage_print
Scroll Up