Work | Werk

Werk in België: Hoe vind je werk in België

Bron: www.expatica.com
Lees meer op https://www.belgium.be/nl/over_belgie/land/geschiedenis
Meer weten over Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be
Meer weten over Wallonië: http://www.wallonie.be
Meer weten over de Duitstalige gemeenschap: http://www.dg.be
Meer weten over België: www.belgium.be

Vind werk in België met deze complete gids voor banen, met links naar Belgische vacaturesites, wervingsbureaus, openstaande betrekkingen, uitleg over de Belgische arbeidsmarkt en informative over de vergunningen die vereist zijn om in België te werken.

Er is kand voor niet-Belgen om in België werk te vinden, vooral de belangrijkste steden van België, en ook in Brussel, o.a. door de aanwezigheid van een uitgebreide internationale zakenwereld en de van de Europese Unie (EU).

Deze gids voor banen in België omvat:

 • Jobs in België: banenwebsites, wervingsbureaus en organisaties
 • Werken in België: Belgische arbeidsmarkt, werkloosheid, minimumlonen en belastingen
 • Vacatures in België en beroepen waarvoor er tekorten zijn
 • Belgische bedrijfscultuur en arbeidsrecht
 • Visums en vergunningen om legaal in België te werken
 • Taal en kwalificaties vereist om werk te vinden in België
 • Belgische sollicitaties: Belgische cv’s en interviewtips

 

Werken in België

De Belgische job markt

In de tweede helft van 2016 bedroeg de werkloosheid in België 7,6 procent, iets minder dan het EU-gemiddelde van 8,3 procent. De jeugdwerkloosheid (jongeren onder de 25 jaar) was echter hoger dan 20 procent.

De meeste Belgen werken in de dienstensector – juridische sector, banken, media en toerisme – ongeveer een kwart werkt in de industrie, waaronder textiel, glas, engineering, assemblage van auto’s en de chemische sector.

Er zijn tal van grote bedrijven gevestigd in België, waaronder de Nationale Bank van België, Proximus (telecom, voorheen Belgacom), Ageas (verzekering), InBev (brouwerij), Bekaert (productie), Colruyt (voedingsdetailhandel), Delhaize (voedingsdetailhandel), D’Ieteren (automative), Elia (energie), KBC (bankieren / verzekeren), Solvay (chemicaliën), UBC (farmaceutica) en Umicore (technologie).

België heeft een van de hoogste minimumlonen in Europa – in 2017 begon het minimumloon in België met ongeveer EUR 1.532 (voor 18+ jarigen) tot EUR 1.591 (20+ jaar, met minstens een jaar ervaring). België heeft echter ook een van de hoogste belastingtarieven in Europa, variërend van een glijdende schaal tussen 25 procent tot 50 procent, afhankelijk van hoeveel u verdient. Lees meer in onze gidsen over Belgisch minimumloon en middelloon in België, belastingen in België en Belgische sociale zekerheid.

Vacatures in België

De meeste beschikbare banen in Brussel zijn voor hooggekwalificeerde werknemers in de dienstensector, zoals financiën, internationale instellingen en bedrijven, makelaars, onderwijs en volksgezondheid en sociale diensten. Ondanks het werkloosheidspercentage in België, zijn er hoge noden in IT en techniek.

Tekorten zijn er voor:

 • ingenieurs
 • project managers
 • technici
 • architecten
 • accountants
 • verpleegkundigen en vroedvrouwen
 • IT-personeel zoals ontwerpers en analisten van computersystemen
 • technische en commerciële verkoopvertegenwoordigers
 • leraren
 • mechanica
 • bouw trades, waaronder elektriciens, loodgieters, schrijnwerkers en stukadoors.

Er zijn ook meer flexibele procedures voor beroepen waarvoor er tekorten zijn op de arbeidsmarkt: op de regionale werkwebsites kunt u een lijst van knelpuntberoepen zien – Forem in Wallonië, Actiris in Brussel, VDAB in Vlaanderen – plus andere overheidswebsites zoals werk-economie-emploi.brussels en metiers.siep.be. in een tekortberoep.

De EU en de NAVO hebben ook een groot aantal buitenlandse werknemers in dienst.

Belgische management cultuur en arbeidsrecht

Dus hoewel bedrijven nog steeds vrij hiërarchisch kunnen zijn, berust de beheersautoriteit op competentie en is het doel meestal om een ​​consensus of compromis te bereiken – wat vaak een langdurig beslissingsproces kan zijn. Belgen waarderen logica en redenering en verwachten dat argumenten worden ondersteund door duidelijke feiten en cijfers. Ze hechten ook waarde aan persoonlijk contact, dus niet alle zaken vinden plaats via e-mail of via de telefoon.

Er kan in eerste instantie een tijdelijk contract worden aangeboden als proefperiode. Waarschijnlijk werk je in een 38-urige werkweek met dagen van acht uur, rond de feestdagen van 20 dagen per jaar plus 10 Belgische nationale feestdagen. Werkgevers verdelen jaarsalarissen in 13,92 maanden om op verschillende tijdstippen van het jaar extra inkomsten te genereren, wat in het voorjaar een extra 92 procent oplevert als ‘vakantiegeld’ en een extra maand aan het einde van het jaar.

Belgische werkvisa

Alle EU / EER (Europese Economische Ruimte – EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) en Zwitserse staatsburgers kunnen vrij in België werken zonder een werkvergunning te hebben, maar als je van plan bent langer dan drie maanden te blijven, heb je een registratie certificaat nodig.

Burgers van buiten de EU hebben over het algemeen een werkvergunning nodig en sommige nationaliteiten hebben ook een visum nodig om het land binnen te komen, hoewel hierop uitzonderingen mogelijk zijn  Lees meer in Expatica’s gids voor Belgische werkvergunningen, of ontdek of u een inreisvisum of een andere vergunning nodig heeft in onze gids voor Belgische visa en vergunningen.

Taalvereisten voor werk in België

Er zijn drie officiële talen in België: Nederlands wordt gesproken in de Vlaamse gemeenschap in het Vlaamse Gewest ten noorden van België; Frans wordt gesproken in Wallonië, ten zuiden van Brussel; en Duits wordt gesproken in het zuidoosten. Tussen 10-20 procent van het land, vooral die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zijn tweetalig en spreken zowel Frans als Nederlands. Er wordt van u verwacht dat u de taal spreekt van de regio waarin u zal werken. In sommige gevallen, vooral in internationale bedrijven, is Engels wellicht voldoende. Je kunt veel taalscholen in België vinden als je je taalvaardigheid wilt verbeteren.

Kwalificaties

Als u afkomstig bent uit een land dat is aangemeld voor Bologna, krijgt u uw opleidingskwalificaties erkend in België. Alle anderen moeten contact opnemen met het NARIC (Vlaanderen) of de sectie Onderwijs van het Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles (Wallonië) om buitenlandse onderwijscertificaten van alle niveaus erkend te krijgen in België. Als u in bepaalde beroepen wilt werken, moet u mogelijk uw professionele kwalificaties, zowel uw opleiding als ervaring, officieel erkend of gereguleerd hebben vooraleer u in België kunt werken. 

Hoe op zoek gaan naar een job in België

Expatica jobs in Belgium

Op Expatica’s Belgian job search, vind je een voortdurende up to date gehouden lijst van jobs.

EURES

Als u uit de EU, de EER of Zwitserland komt, kunt u banen zoeken in België via EURES, het Europese portaal voor beroepsmobiliteit. Dit wordt aangevuld door de Europese Commissie en is ontworpen om de vrijheid van verkeer binnen de Europese Economische Ruimte (EER) te bevorderen. Je kunt niet alleen op zoek naar werk, maar ook je CV uploaden en advies inwinnen over de juridische en administratieve aspecten van het werken in België.

Belgische tewerkstellingsdiensten

Elke regio van België heeft een eigen openbaar arbeidsbureau waar u vacatures in België kunt bekijken, uw cv kunt uploaden, cursussen kunt volgen of advies kunt krijgen over uw zoektocht naar werk bij een consultant online of op een lokaal kantoor:

 • Actiris bestrijkt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 • VDAB dekt Vlaanderen
 • Le Forem bestrijkt het Waalse gewest
 • ADG is voor de Duitse gemeenschap in België
 • ONEM is het nationale kantoor van tewerkstelling.

EU en NATO jobs in België

De Europese Unie heeft meer dan 40.000 mensen in dienst in verschillende instellingen, waarvan vele in Brussel. U moet wel lid zijn van een EU-land en meestal ook vloeiend zijn in ten minste twee of meer talen. Voor informatie over werken voor de EU, huidige vacatures, zowel tijdelijk als tijdelijk, en om online sollicitaties te maken, raadpleegt u het Europees Bureau voor personeelsselectie (EPSO).

U kunt ook EuroBrussels raadplegen voor vacatures in EU-organisaties in Brussel.

De NAVO (de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) heeft ook veel buitenlanders in dienst, maar je moet uit een NAVO-land komen om je aan te melden.

Bekijk vacatures bij andere internationale agentschappen en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) die in België gevestigd zijn in de pers in uw thuisland of op de websites van het agentschap. U kunt de namen van alle NGO’s in België vinden in de WANGO-directory.

Job websites in België

Jobs in Belgium for English speakers

Tewerkstellingsagentschappen in België

Meld u aan met zoveel mogelijk wervingsbureaus. Ze hebben de neiging zich te specialiseren in verschillende sectoren. Zoek ze op in de Belgische Gouden Gids (in het Engels). Ze moeten erkend worden door de handelsfederatie Federgon. Je vindt ook de meeste van de gebruikelijke Europese en internationale uitzendbureaus – zoals Adecco, Hudson en Manpower Belgium – in Brussel en andere grote steden.

Teaching jobs in Belgium for English speakers

You can apply to become an English-language assistant in a state school or college through the British Council if you have an A-level, B1 or equivalent in French. If you have a TEFL/TESOL qualification you can look for a job with a private language school or business at TELF.com, ESL Base or i-to-i.

You can also check international schools in Belgium, Belgian universities or language schools in Belgium to see if anyone if hiring. Find more schools in Expatica’s listings of:

Belgische jobs in kranten en tijdschriften

In de weekend editie van de kranten vind je advertenties>

 • in Nederlands– De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad, De Tijd, Het Laatste Nieuws.
 • in Frans– La Dernière Heure, Le Soir, La Libre Belgique, La Meuse, L’Echo.
 • in Duits – Grenzecho.

Deze advertenties vind je ook op de website van de kranten.

Zet zelf de eerste stap – spontane sollicitatie

Spontaan solliciteren is in België een goede manier om werk te vinden. Zoek adressen op van bedrijven en instellingen en schrijf een aantrekkelijke motivatiebrief en een goed CV. Je vindt adressen via

 • internet
 • Kompass and Europages
 • de kamer van Koophandel
 • Voka, die meer dan 18,000 bedrijven vertegenwoordigt in Vlaanderen.

Bekijk ook international bedrijven met een vestiging in België

Training, stage en vrijwilligerswerk in België

De EU biedt stages aan voor universitair afgestudeerden via het Stagebureau van de Europese Commissie (Bureau de Stages), anders kunnen stages of zomerstages worden georganiseerd door AIESEC (voor studenten en pas afgestudeerden) of IAESTE (voor studenten in de wetenschap, techniek en toegepaste kunst). Interships is ook te vinden op Europlacement en Intern Abroad.

Voor mensen tussen 17 en 30 jaar worden vrijwilligersprogramma’s georganiseerd door het Europees vrijwilligerswerk (EVS), waar je tot 12 maanden in het buitenland werkt in ruil voor bestuur, eten, verzekering en een kleine vergoeding. Concordia is nog een organisatie voor vrijwilligersmogelijkheden.

Start je eigen bedrijf

Je kan ook overwegen om een bedrijf op te zetten of als freelancer in België.

 

Solliciteren in België

Zodra u geschikte Belgische banen hebt gevonden, moet u weten hoe u een CV in België en een begeleidende brief kunt samenstellen om ervoor te zorgen dat uw aanvraag de aandacht krijgt die het verdient. Raadpleeg onze gids met Belgische cv’s en interviewtips voor meer informatie over het opstellen van uw cv en motivatiebrief en over wat u kunt verwachten van een Belgisch sollicitatiegesprek. (zie www.expatica.be)

Information on working in Belgium

Klik op:

Solliciteren: Tips voor CV and interview

Nadat u een geschikte baan hebt gevonden waarvoor je wilt solliciteren, schrijf je een curriculum vitae (CV) en bereid je een jobinterview voor aangepast aan de algemene verwachtingen op de Belgische arbeidsmarkt.

Uw Belgische sollicitatie: welke taal?

Schrijf je CV in dezelfde taal als de vacature.
Als u solliciteert naar een baan in Brussel, en je weet niet zeker welke taal u moet gebruiken, neem dan vooraf contact op met het bedrijf om te vragen of de aanvraag in het Nederlands, Engels of Frans moet. Als u uw aanvraag in een voor u vreemde taal schrijft, vraag dan aan iemand om je tekst te verbereren op fouten.

Solliciteren voor een baan in België

Mogelijk moet je een online aanvraag invullen of een cv en een begeleidende brief per e-mail of post doorsturen. Het doel van het cv en de sollicitatiebrief is uitgenodigd worden voor een gesprek. U hoeft niet alle details in uw cv en begeleidende brief te vermelden, maar u moet wel de vaardigheden en ervaring opsommem om aan te tonen dat u de geschikte persoon bent voor het werk.

Houd er rekening mee dat Belgische werkgevers veel aandacht besteden aan ervaring, motivatie en sociale vaardigheden. Sluit geen onderwijscertificaten in, deze neemt u mee naar het interview. Sommige werkgevers kunnen een foto aanvragen, bij anderen is dat niet zo. achtergrond.

Een cv in Belgische stijl schrijven

De gebruikelijke stijl is omgekeerde chronologische volgorde, dat wil zeggen dat wat je meest recent studeerde of als job deed vooraan staat. Belgische cv’s zijn meestal relatief gedetailleerd, maar recente trends gaan naar het gebruik van slechts één of twee zijden van A4 voor grote bedrijven, hoewel langer nog steeds prima is voor kleinere, lokale bedrijven. Houd het feitelijk, nauwkeurig en professioneel, en gebruik papier van goede kwaliteit – of een briefhoofd – indien afgedrukt.

Schik je CV zoals hier wordt opgesomd:

 • Persoonlijke gegevens – naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer (indien van toepassing met internationale code), e-mailadres en nationaliteit (burgerlijke staat facultatief). Het kan handig zijn om de status van de echtgenoot te vermelden als het helpt bij het verkrijgen van een Belgische werkvergunning, bijvoorbeeld als u een niet-Europese staatsburger bent die is getrouwd met een Belgische staatsburger.
 • Werkervaring – lijst bedrijfsnamen, de posities die u bekleedde en belangrijkste verantwoordelijkheden als opsommingstekens; het is belangrijk om ervaring en vaardigheden te benadrukken die met name relevant zijn voor de baan waarvoor u solliciteert. Werkervaring is belangrijk in België, dus wees nauwkeurig in uw details: begin- en einddatums van elke functie opnemen, plus grote projecten, belangrijke prestaties, trainingscursussen of technische vaardigheden, en hoeveel mensen u begeleidt. De Belgische cultuur is echter typisch bescheiden en conservatief, dus geef slechts korte, essentiële informatie zodat je niet als opschepperig verschijnt, zelfs als je de beste verkoper was die ze ooit hadden aangenomen.
 • Onderwijs – vermeld namen van onderwijsinstellingen, datums, titel en cijfers, maar neem alleen die onderwijskwalificaties op die betrekking hebben op de functie waarvoor u solliciteert. Als dit je eerste baan is sinds de kwalificatie, dan moet ‘onderwijs’ boven ‘werk’ komen.
 • Taal – als je taalvaardigheden hebt, neem dan de volledige details hiervan op, inclusief het niveau (vloeiend, gemiddeld, beginnend) en elk cursus- of taalcertificaat dat je hebt voltooid.
 • Persoonlijke informatie – Belgen zijn geïnteresseerd in buitenschoolse activiteiten, dus vermeld deze ook op uw CV, vooral als u een academicus bent met weinig werkervaring. U kunt eventueel genomen cursussen, vrijwilligerswerk, hobby’s of recreatieve activiteiten opnemen.

Sjablonen en voorbeelden vind je op internet.

(in the south) and French or English for companies in Brussels, depending on what is specified in the job advertisement.

The usual style is reverse chronological order, that is, the most recent first. Belgian CVs tend to be relatively detailed but recent trends are moving towards using just one or two sides of A4 for major companies, although longer is still fine for smaller, local companies. Keep it factual, accurate and professional looking, and use good quality paper – or a letterhead – if printed.

Arrange your CV in the following order, providing as much precise, detail Resultaat van je sollicitatie

Belgische werkgevers antwoorden niet altijd op sollicitaties, vooral niet als u een spontane aanvraag heeft verzonden. Als u binnen vier weken niets hoort over uw sollicitatie, mag u ervan uitgaan dat uw aanvraag niet succesvol is geweest.

Belgische job interviews

Vóór het sollicitatiegesprek zoek jezo veel mogelijk informatie in over het bedrijf en de baan waarvoor je solliciteert. Zorg dat je kan antwoorden op vragen over je motivatie- waarom je de baan wilt, waarom ujevoor dit specifieke bedrijf wilt werken – en hoe je vaardigheden en ervaring je de beste persoon voor de baan maken. Denk aan een paar vragen om je interviewers te stellen aan het einde van het interview (en niet alleen over het salaris).

Afhankelijk van de functie kan je worden gevraagd om testen af te leggen als onderdeel van het interviewproces.

Vergeet niet je onderwijscertificaten mee te nemen.

Interviewtips

 • Draag geschikte kleding –
 • geen jeans of sportschoenen
 • kom op tijd en zorg ervoor dat uw mobiele telefoon is uitgeschakeld
 • Begroet met een handdruk en zit niet totdat je bent uitgenodigd om dit te doen
 • Gebruik de titel van de interviewer, niet zijn of haar voornaam.
 • zorg voor oogcontact (maar staar de interviewer niet uit).
 • Het interview kan beginnen met een praatje om u op uw gemak te stellen, maar het interview zelf zal waarschijnlijk vrij formeel zijn.
 • Wees eerlijk – weersta de drang om te opscheppen of uw ervaring of vaardigheden te vergroten – en zelfverzekerd en rustig zelfverzekerd.
 • Belgen hechten waarde aan compromis en onderhandeling, dus probeer specifieke voorbeelden te geven om uw vaardigheden op dit gebied te demonstreren.
image_pdfimage_print
Scroll Up