Character traits | Trăsături de character

Românii sunt oameni gospodari. Sunt iubitori de animale şi de natură.

Românii sunt ospitalieri, uneori până la naivitate. N-ai să vezi în țările vestice străini invitați în casă la masă, mese întinse pentru toți pelerinii, ca în mănăstirile românești cu tradiție, Pun ce au mai bun pe masă, uneori se împrumută, important este să nu se facă de râs iar oaspetele să se simtă bine…

Românii își ajută copiii chiar și când sunt mari. Investesc mult în educația lor, se sacrifică pe sine pentru a le plăti orele de pregătire, facultatea. ”Să-i vadă oameni mari!” .

Românii risipesc mâncarea și iubesc excesele alimentare: de sărbători fac multă mâncare, mai multă decât trebuie, pe care pe urmă o aruncă la gunoi sau o dau la animalele din curte.

Românii au o inteligență nativă peste medie, ceea ce le permite să joace mai multe roluri profesionale în același timp, să obțină calificări și specializări multiple, să vorbească limbi străine. Atunci când talentul întâlnește munca, rezultatele sunt fenomenale: olimpiade, concursuri de inventică, cercetare științifică…

Românii au un simț al frumosului și al esteticului cu totul și cu totul aparte… Românul se îmbracă cu grijă, elegant chiar în comparație cu vesticii, și cu totul special la momentele de sărbătoare din familie: nuntă, botez, zi onomastică. Au un cult deosebit al florilor și o dorință permanentă de a înfrumuseța casa. Femeile sunt îngrijite, cochete chiar, preocupate de aspectul fizic.

Românii nu iubesc să stea cu chirie. Dacă nu au de ales sau dacă jobul o cere, românii stau în chirie. Altfel, vor face tot posibilul ca în cursul vieții să aibă propria casă, propria curte.

Românii nu au suficientă răbdare. Românii nu sunt constanți în ceea ce fac. Încep cu mult avânt și cu elan, pentru ca după start să renunțe, lăsând lucrul neterminat.

Românii sunt un popor profund religios. Chiar dacă nu toți sunt creștini practicanți, în adâncul lor au un respect și o plecăciune pentru cele sfinte.

Românii sunt reactivi, nu proactivi. Adică, trebuie să se întâmple ceva grav, ca ei să reacționeze și să ia decizii. Nu au un comportament preventiv și asta se vede cel mai bine în modul în care NU au grijă de sănătatea lor. Se duc la medic atunci când nu mai pot. Suntem poporul care este pe primul loc în Europa la boli cardiovasculare datorită alimentației nesănătoase, lipsei mișcării fizice și a stresului…

“Munca (ca modalitate de afirmare sociala), familia (contextul sigurantei) şi religiozitatea (care ne da sens si semnificatie in viata) sunt cele trei repere majore care definesc viata romanilor.(Daniel David – Editura Polirom, 2015)

http://www.centrultaudeconsultanta.ro/cum-sunt-romanii-mic-studiu-de-analiza-psiho-sociala/

David Daniel, 2015, Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-comportamentală,  Editura Polirom, Iaşi.

https://danieldavidubb.wordpress.com

image_pdfimage_print
Scroll Up