Leisure time | Timp liber (link-uri de evenimente)

Bucureștiul, capitala României, poate fi un oraș frumos și atractiv dacă știi să îi observi adevăratele comori. Vei descoperi un oraș cosmopolit, cu numeroase muzee, clădiri frumoase, magazine luxoase și parcuri pline de verdeață.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului este una dintre cele mai impresionante clădiri din lume, fiind a doua ca mărime după Pentagon. Palatul Parlamentului are 1100 de încăperi, dintre care 440 sunt birouri, peste 30 de săli și saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sală de concerte și 2 parcări subterane. Toate materialele folosite la ridicarea și amenajarea clădirii sunt românești. Piatra, marmura și lemnul au fost aduse din toată țara, iar brocarturile, tapiseriile și covoarele au fost realizate special pentru încăperile clădirii.

Muzeul Satului

Muzeul Satului din București este unul dintre primele muzee in aer liber din lume și este una dintre atracțiile principale ale Bucureștiului. Muzeul se află în parcul Herăstrău, într-o zonă de verdeață și lacuri și deține peste 70 de gospodării, cu ustensilele tradiționale, adunate din toate colțurile țării.

 

Ateneul Român

Ateneul Român este una dintre emblemele Bucureștiului și reprezintă una dintre bijuteriile arhitectonice ale țării. Ateneul a fost construit  în 1865, la inițiativa unor personalități marcante ale vieții culturale din România, printre care se numără Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu. Scopul construirii Ateneului Român era “înzestrarea poporului cu cunoștinte folositoare”.

Parcul Cișmigiu

Parcul Cișmigiu este cea mai veche gradină publică din București. Parcul a fost amenajt  în stilul parcurilor englezești. Numele parcului vine de la cișmea. Domnitorul Țării Romanești, Alexandru Ipsilanti, a ordonat în 1779 construirea a două cișmele, iar șeful lucrărilor a primit titulatura de Marele Cișmigiu. Punctele de atracție ale parcului sunt lacul și debarcaderul de unde se pot închiria bărci de agrement, grădina de trandafiri , rondul roman, statuile, izvorul lui Eminescu și restaurantul românesc.

Carul cu Bere

Berăria este unul dintre puținele locuri unde arhitectura amintește celor care-i calcă pragul de ce Bucureștiul a fost considerat odată Micul Paris. Picturile murale, vitraliile și balustradele sculptate sunt elementele distinctive ale berăriei. Spiritul petrecerilor de altă dată este prezent și în ziua de azi, atmosfera amintind de exuberanța Bucureștiului de la începutul secolului XX.

 

Sinaia

Este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, situată pe valea Prahovei, la poalele munților Bucegi, renumită în special datorită listei foarte lungi de locuri minunate cu care se mândrește.

Orașul modern păstrează numeroase monumente, semn al unei istorii încărcate de cultură. Chiar dacă istoria oraşului Sinaia sub această denumire are doar 140 de ani, primele aşezări în acest loc au fost construite cu mai bine de 300 de ani în urmă.

Iată care sunt cele mai importante obiective turistice din Sinaia:

Castelul Peleş

Construcţia castelului Peleş a început cu aproximativ 150 de ani în urmă, la cerinţa principelui Carol, care s-a îndrăgostit de peisajul de la Sinaia. În momentul finalizării, castelul era una dintre cele mai moderne reşedinţe regale din Europa, având curent electric, lift interior, 170 de dormitoare şi peste 30 de băi. În 1953 castelul a fost confiscat de autorităţile comuniste şi transformat în muzeu.

Astăzi Castelul Peleș este una dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din Sinaia și un loc de neratat pentru oricine vizitează Valea Prahovei. Aici poți vizita toate încăperile superbei clădiri, poți admira o colecție impresionantă de cărți rare, peste 4.000 de arme și armuri și o mulțime de alte comori.

Castelul Pelișor

Pelișor a fost amenajat cu scopul de a fi reședința de vară a familiei regale, decorul castelului purtând amprenta unei personalităţi puternice: regina Maria. La Castelul Pelișor poți vizita biroul reginei, decorat cu mobilă concepută de aceasta, și unde vei putea cerceta corespondența reginei și o mulțime de alte obiecte personale. Tot aici poți admira și o colecție importantă de artă decorativă în stil Art Nouveau.

Parcul „Dimitrie Ghica”

Grădina datează încă din 1881 şi a fost amenajată de arhitectul peisagist elveţian Eder. Principalul obiectiv din Parcul “Dimitrie Ghica” este o bancă ce datează din 1905, construită de Carol I. Tot aici se poate vizita Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi şi eleganta clădire a fostului cazino.

Vârful Omu

Este al unsprezecelea vârf ca înălţime din ţară (2.505 metri) şi cel mai înalt punct populat permanent. Chiar în vârf există o cabană, care din păcate a fost desfiinţată şi o staţie de meteorologie.

Sfinxul din Bucegi

Denumirea de “Sfinx” este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxului egiptean. Se presupune că sculptura de 8 metri înălțime și 12 metri lățime a fost făcută de natură, datorită eroziunii eoliene. Se spune că acest loc a fost centru energetic folosit pe vremuri de extratereștri, Sfinxul din Bucegi fiind înconjurat de o mulțime de legende interesante.

Castelul lui Dracula

Castelul Bran, sau, cum le place amatorilor de senzații, Castelul lui Dracula, ridicat aici cu mai bine de 600 de ani în urmă, păstrează și transmite vizitatorilor ceva din mândria cavalerilor care i-au călcat pragul în vremurile sale.

Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-un amplasament cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment Muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

image_pdfimage_print
Scroll Up