Food | Bucătăria românescă

Gastronomia românească, la fel ca şi cultura, reflectă, prin fiecare fel de mâncare, vasta istorie a ţării. Din cele mai vechi timpuri, ocupaţiile de bază ale românilor au fost agricultura, creşterea animalelor şi vânătoarea, astfel că bucătăria românească s-a bucurat mai tot timpul de o gamă variată de produse vegetale, produse din carne şi lactate tradiţionale.

În urma migraţiilor şi a ocupaţiilor altor popoare ce au survenit de-a lungul timpului şi prin îmbinarea culturilor acestora, bucătăria românească a fost influenţată de cea balcanică, turcească, germană, sârbească, italiană, maghiară, iar, în prezent, diversitatea preparatelor occidentale îşi pune amprenta şi asupra bucatelor româneşti.

Cultura gastronomică a României a moştenit numeroase obiceiuri culinare: romanii sunt răspunzători pentru plăcintă, turcii pentru ciorba de perişoare, chiftele şi ardei umpluţi, grecii pentru musaca, Austria a contribuit cu deliciosul şniţel, iar bulgarii cu numeroase feluri de mâncare cu legume, cum ar fi zacusca, intrată cu drepturi depline în iscusinţa gospodinelor în fiecare toamnă.

Unul dintre felurile de mâncare tradiţională românească este mămăliga, mult mai cunoscută în lume sub numele de polenta. Folosită în trecut ca substitut pentru pâine, acest preparat din faină de porumb, apă, sare este des întâlnit în restaurantele tradiţional româneşti, alături de preparate simple din carne de porc sau vită, brânzeturi şi cârnaţi româneşti, sarmale sau vânat.

Iată câteva mâncăruri româneşti  care trebuie încercate măcar o data în viaţă:

 • Sarmale

Probabil unul dintre primele lucruri care-i vine în minte unui român dacă dacă este întrebat despre un exemplu de un fel de mâncare tradițională. Realizate din carne tocată (de obicei, carne de porc, dar, de asemenea, o combinație de carne de porc și de pui sau carne doar de pasăre), amestecate cu orez și condimente, rulate în foi de varză acră (varză murată) și fierte timp de câteva ore într-un sos special făcut din suc de varză acră, apă, suc de roșii și alte ingrediente secrete, ele sunt pur și simplu delicioase.

 • Mici

Mici sau Mititei sunt numiţi aşa din cauza dimensiunii lor: în mod normal, nu sunt mai mari decât degetul unui adult, chiar dacă în ultimul timp micii mai mari au devenit normali. Creaţi dintr-un amestec de carne de porc tocată și carne de vită, amestecată cu condimente și usturoi, precum și cu bicarbonat de sodiu, aceştia sunt puşi pe grătar și mâncaţi fierbinţă cu muștar. Sunt absolut delicioşi!

 • Ciorbă de Burtă

Să mănânci stomacul vitei ar putea să nu sune foarte interesant atunci când vizitați o țară străină, dar asta pentru că nu aţi încercat Ciorba de burtă. Se servește cu smântână, oțet și o pastă de usturoi tradițional cunoscută sub numele de „mujdei“ și vă asigurăm că vă veţi linge pe degete.

 • Varză a la Cluj

Acest fel de mâncare seamănă cu „sarmalele“, dar este făcut un pic diferit: carne tocată, condimente și varză acră coaptă în cuptor și, de obicei cu smântână. Acest fel de mâncare este mai popular în partea de nord a țării, dar este la fel de delicios, oriunde îl veţi mânca.

 • Mamaligă cu brânză şi smântână

Mămăliga este, probabil, al doilea exemplu de mâncare tradiţională românească, după Sarmale (şi poate după Mici). Este foarte similară cu Polenta: se fierbe făina de porumb în apă cu un strop de sare și câteva picături de ulei de floarea-soarelui. Aceasta este de obicei servită cu brânză tradițională românească și smântână și de multe ori este folosită ca garnitură pentru sarmale, varză a la Cluj sau alte feluri de mâncare.

 • Pomana porcului

Aceasta este într-adevăr o tradiție veche și dificil de trăit în ansamblu: pomana porcului este mâncată în onoarea porcului care tocmai a fost sacrificat, de obicei în decembrie, înainte de Crăciun. Carnea proaspătă de la porcul recent sacrificat este tăiată în bucăți mai mari și prăjită într-o tigaie adâncă, de obicei în grăsimea porcului. Apoi este servită imediat tuturor celor care au participat la sacrificarea porcului și întotdeauna însoțită de băutura tradiţională – Țuica. Restaurantele servesc și acest fel de mâncare, dar nu veți simţi niciodată gustul real dacă nu veți mânca carnea de la un porc proaspăt sacrificat.

 • Ciorba Rădăuţeană

O ciorbă delicioasă, grasă, preparată din o mulţime de legume şi carne de pui. Este, de obicei, servită cu smântână și după ce o încercați o dată, nu veți mânca ciorba de pui preparată altfel!

 • Jumări cu ceapă

Acestea sunt obținute din prăjirea bucățelelor de slănină și sunt la fel de delicioase pe cât de nesănătoase. Cu toate acestea, dacă nu exagerați și le veţi servi cu bucăți mari de ceapa şi sare, le veţi iubi cu siguranță. Jumările fac ca Ţuica tradițională să alunece mai ușor!

 • Iahnie cu ciolan

Nu poți da greş atunci când combini fasole cu o bucată mare de carne de porc afumată un ciolan sau orice alt tip de carne afumată. De obicei, consumată în timpul iernii, împreună cu murături, este un deliciu culinar.

 • Salată boeuf

Acesta este un aliment tradițional românesc într-adevăr amuzant: în ciuda numelui francez și „carne de vită“ în titlu, este de fapt inspirat de o salată rusească și se face de obicei cu carne de pui (chiar dacă încă mai există versiunea de carne de vită). Adăugați murături, mazăre și maioneza şi veţi obţine o salată boeuf delicioasă.

 • Drob

De obicei pregătit pentru Paşti, drobul este în mod normal preparat din organe de miel, dar mulți preferă versiunea cu ficat de pui. Se amestecă carnea cu mărar şi condimente, se pun ouă fierte în mijloc, se coace la cuptor și se serveşte rece.

 • Zacuscă

O pastă extrem de gustoasă, zacusca se face în cea mai mare parte din vinete, dar există și alte tipuri, cu ardei, ceapă și chiar ciuperci. Ingredientele sunt coapte şi fierte ore întregi, apoi se sterilizează și se consumă atunci când este rece. Nu arată extraordinar, dar este extrem de delicioasă.

 • Slăninuţă afumată cu boia

De obicei, slăninuţa este grăsimea provenită de la porc, afumată în casă, asezonată cu boia dulce şi se serveşte cu ceapă roșie cu sare. Adăugați niște pâine de casă și un vin roșu tradițional produs în România – sau chiar țuica noastră și sunteți gata pentru un festin culinar!

 • Pârjoale Moldoveneşti

Este vorba despre un tip special de chiftele, din carne de porc tocată amestecată cu pesmet din pâine, usturoi și condimente, apoi prăjite în baie de ulei de floarea soarelui. Spre deosebire de chiftele obișnuite, acestea sunt mai mari și plate.

 • Cozonac

Un fel de pâine dulce umplută cu nucă, mac sau rahat, acest desert este de obicei gătit în timpul sărbătorilor. Poate fi găsit în orice magazin din România, dar dacă doriți să experimentaţi gustul real al cozonacului, trebuie să încercați versiunea făcută în casă.

 • Mucenici

Aceste rulouri din aluat dulce sunt consumate o dată pe an, pe 9 martie. Există de fapt două tipuri de mucenici în România, și acestea sunt complet diferite una de alta. Vorbim despre versiunea moldovenească, care sunt mari, în forma cifrei 8, făcuţi din bucăți de aluat delicios dulce, copţi în cuptor și serviţi muiaţi în miere şi nucă cu zahăr.

Cealaltă versiune de mucenici este cea muntenească. Vorbim despre nişte optari mici din paste făinoase, fierţi şi serviţi într-un bol mare de sirop cu vanilie şi aromă de lămâie.

 • Papanaşi

Un desert delicios făcut, de obicei, de brânză de vaci (sau orice tip de brânză de vacă dulce), care este rulat în formă de gogoaşă, acoperit cu smântână dulce și cu dulceaţă, de obicei de cireşe amare. Sunt destul de dificil de realizat și chiar dacă nu vă ies din prima, continuaţi să încercaţi pentru că vă asigurăm că sunt un deliciu!

https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_cuisine

https://www.lonelyplanet.com/romania/transylvania/travel-tips-and-articles/a-guide-to-romanian-cuisine

http://adventurousmiriam.com/romanian-food/

http://www.uncover-romania.com/about-romania/food/romanian-food.html

http://www.bucharest-tips.com/articles/51-restaurants-10-romanian-traditional-dishes-eating-habits-and-secrets-you-didn-t-know

http://romaniatourism.com/romanian-food-wine.html

http://flavorverse.com/traditional-romanian-foods/

https://www.youtube.com/watch?v=QrqUP-MCeeU

https://theculturetrip.com/europe/romania/articles/a-guide-to-romanias-national-cuisine/

image_pdfimage_print
Scroll Up