Social security system | Sistemul de asigurare socială

Sistemul de asigurări

 • Spitale (Adrese + link-uri)- partener din Romania – Suceava
 • Sistemul de asigurare (asigurari sociale)
 • Ce faceți odată ajuns la spital?
 • Spitale specializate pentru copii

Asigurările sociale 

Sistemul de asigurări

In România aceste servicii cuprind: asigurarea de sănătate, șomaj și asigurarea socială.

 • Asigurarea pentru șomaj este plătită de angajat (1%) și angajator (2%) fără vreun plafon.
 • Asigurarea socială este platită de angajat (9.5%) și angajator (19.5% to 29.5%).

Contribuțiile angajatorului variază în funcție de condițiile de lucru:

 • o normale 19.5 %
 • o dificile 24.5 %
 • o speciale 29.5 %

In România asigurările se ridică la următoarele procente din salariu:

 • minimum 45.15 %
 • maximum 58.85 %

Din acestea17 % sunt pentru angajat și 28.15 % – 41.85 % pentru angajator.

1. Asigurarea de sănătate

Angajatorii sunt cei care înregistreaza angajații in sistem la anagajare.Angajatorii si angajatii contribuie la fondul de sanatate. Marimea contribuiei e determinată de salariul fiecarui angajat. Angajații contribuie cu 5.5% din salariul lunar iar angajatorii cu  5.2% pentru fiecare angajat. Romania oferă beneficiile unui sistem de sănătate universal.Statul finațează ingrijirea medicală primară, secondară și tertiară.

Fondul de asigurări medicale este gestionat de Casa Națională de Asigurari Medicale (CNAS)  prin centrele ei judetene and its regional centers. Nu platesc asigurarea medicală următorii cetățeni:

 • Copiii de 18 și sub 18 ani precum și persoanele sub 26 de ani aflate la studii
 • Veteranii de război, văduvele și invalizii
 • Persoanele cu dizabilități fără venit
 • Femeile insarcinate si lăuzele fara venit sau cu venit sub salariul mediu pe economie

Toți ceilalți cetățeni plătesc asigurare de sănătate.  Toți cetățenii asigurați beneficiază de servicii de sănătate gratuite cum ar fi  consultații medicale, rețete, și îngrijire medicală de bază. Ingrijirea medicală este oraganizata astfel:

 • Sistemul public care se finanteaza prin contribuțiile la asigurarea medicală care este obligatorie, cu excepția copiilor, studentilor, șomerilor și persoanelor cu venit mic. Casa Națională de Asigurari Medicale (CNAS) administrează aceste fonduri si este responsabila cu organizarea, planificare, plata serviciilor medicale din sistemul public (spitale, clinici, medici de familie, serviciul ambulatoriu, laboratoare, farmacii, medici specialisti etc.
 • Sistemul privat unde pacienții plătesc toate serviciile de care beneficiază. Aceste servicii sunt folosite de un număr redus de cetățeni.
 • Medicii generalisti, medicii de familie au rolul de a facilita accesul catatenilor la serviciile de specialitate, ceea ce inseamna ca un pacient nu poate accesa alte servicii decat daca are o trimitere din partea medicului sau de familie. Pacienții pot accesa sistemul privat  fara trimitere din partea medicului de familie deoarece ei platesc aceste servicii. Retetelesunt partial gratuitedoar in sstempublic iarcontributiaplatita de pacienteste de 10-80%.
 • Majoritatea cetățenilor au un medic generalist, medic de familie. Medicii de familie se aleg in funcție de apropierea de casă și nu se schimbă desi pot fi schimbati după 6 luni.

2. Ingrijiri medicale de urgență

Serviciile de urgență sunt plătite de la bugetul de stat. Casa Națională de Asigurari Medicale (CNAS)   rambursează doar un numă mic de vizite la domiciliu precum și costurile transpotarii cu salvarea. La nivel spitalicesc, îngrijirile medicale de urgență se dau in unitati spitaliscesti unde funcționează medici și personal medical specializat in ingrijire de urgenta si ingrijire intensiva. Aceste unitati sunt independente in cadrul spitalului si sunt finantate de stat. Ele pot fi accesate direct prin prezentarea directa la spital sau prin ambulante.  La triaj pacinetii sunt distribuiti conform tipului de ingrijire de urgenta de care au nevoie. Dupa ce primesc ingrijirea respectiva ei pot fi internati in acelasi spital pentru tratament, au intr-un alt spital mai specializat sau externati.

 • Un alt sistem de urgente este SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţǎ, Reanimare şi Descarcerare), care are in vedere urgente grave si poate fi accesat formand numarul

Ingrijirea primară este operata de medicii de familie, generalisti aflati in contract prin Casa de sanatate. Pacientii apeleaza adesea la ambulante sau la unitatile de urgenta din spitaledaca au nevoie de asistenta medicala.Medicii de familie, generalisti ofera servicii medicale pentru pacientii asigurati/ neasigurati, inregistrati după cum urmeaza:

 • Prim ajutor
 • Asistenta in cazuri de urgenta
 • Monitorizarea bolilor cronice
 • Ingrijire preventiva: immunizare, monitorizarea femeilor gravide, lăuze etc.

Ingrijirea ambulatorie specializată se face printr-un sistemde policlinici si departamente ambulatorii, centre medicale specializate, centre pentru diagnosticși tratament, oficii individuale de medici specialisti cu contract cu Casa Națională de Asigurari Medicale (CNAS).

Ingrijirea spitalicească este asigurată de o rețea mare de spitale, cu spitale ce variază ca mărime și servicii . Ingrijirea spitalicească este asiguratăin spitaleși centre cu contract cu Casa Națională de Asigurari Medicale (CNAS).Cele mai frecvente servicii medicale includ monitorizarea hipertensiunii, diabetului, radioterapia, endoscopia si monitorizarea HIV/ SIDA.

Refugiați, azilanți și imigranți

Din 2001, Departmentul Sănătății din cadrul Biroului Internațional pentru Imigrare (IOM), Romania furnizează evaluarea sănătății refugiaților in tranziție la sosire si la plecare la cererea țărilor de stabilire cu scopul de a preveni și controla bolile transmisibile.  Cetațenii străni care au primit protectie in Romania și cei care au obținut rezidență in Romania au aceleasi drepturi ca si cetatenii romani.  Cetățenii străini fara serviciu trebuie sa fie asigurati fie ca cetateni europeni fie printr-un sistem privat pentru a obtine rezidenta.

Ce faceți odată ajuns la spital?

Spitalizarea se face în următoarele cazuri:

-urgențe (când viața pacientului e la risc)

-naștere

-potențial de boli endemoepidemice

 • Aveți nevoie de un generalist pentru a fi trimis la spital in cazul unor situații care nu sunt urgente.

In cazul unor spitalizari anticipate e bine sa vă programați, asa incât cand ajungeți la spital procesul de inregistrare va fi rapid. In cazul unei spitalizari ad hoc veți fi trimis la triaj și înregistrat.

Trebuie să aveți cardul de identitate și cel de sănătate.

Pentru intervenții chirurgicale oficiile de inregistrare (Inregistrarea pacientului) sunt localizate in centrul de chirurgie. Birouri de inregistrare sunt localizate și în departamnetul de urgență, pentru pacienții ce au nevoie de servicii de urgență.

MedicalRoute_RO (1)

image_pdfimage_print
Scroll Up