Joining the EU | Aderarea la Uniunea Europeană

După o perioadă de tranziție în care România a introdus noi reforme economice, țara a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

România a fost prima țară din Europa centrală și de est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană.

După semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie 2005, România a devenit stat în curs de aderare, obținând statutul de observator activ la nivelul tuturor instituțiilor comunitare, fiind necesară asigurarea prezenței reprezentaților români la nivelul instituțiilor europene și al grupurilor de lucru ale acestora. Statutul de observator activ a permis României să își exprime punctul de vedere, fără drept de vot, în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, putând astfel influența aceste decizii și promovându-și interesele naționale.

După aderare, România a trecut de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline. România a devenit a șaptea țară din UE după numărul de locuitori. Limba română a devenit una dintre limbă oficială|limbile oficiale ale Uniunii.[1]

România este membră a unor organizații internaționale, între care ONU din 1955, NATO din 29.04.2004, OSCE, Uniunea Latină din 1980 și a unor instituții economice, cum ar fi Grupul Băncii Mondiale și FMI din 1972.

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/Integrarea_Rom%C3%A2niei_%C3%AEn_Uniunea_European%C4%83