What to do in a hospital? | Какво да правим в болница?

Как да потърсите медицинска помощ и как да се държите в болница

Ако имате някакви здравословни проблеми, които не са спешни, би било най-добре първо да се консултирате с личния общопрактикуващ лекар, който сте избрали.

Българска линейка, източник

Лекрят може да вземе решение за лечение или да ви насочи към специалист (невролог, дерматолог, хирург и прочие).

Ако не можете да се свържете с личния си лекар, можете директно да посетите болница.

Обикновено болниците имат регистратура, където служителите могат да решат дали случаят е спешен за лечение или не.

Преди да посетите болница трябва да си приготвите личните документи и документи, доказващи вашия здравноосигурителен статус. Съветваме ви да посетите болницата с член на семейството или с приятел.

На регистратурата на болницата ще ви насочат къде да отидете за преглед – ако случаят не е спешен можете да получите час за посещение на специалист. Трябва да знаете, че за да посетите специалист ще ви е необходим документ, издаден от личния лекар – т.нар. направление – който ще ви позволи да посетите специалист без да се налага да заплащате други такси, различни от потребителската. Документът се нарича „направление“, защото ви „насочва“ към конкретен преглед, който не е от компетенциите на общопрактикуващия лекар. Ако отидете на специалист (хирург, невролог и прочие) без този документ ще трябва да заплатите за прегледа и лечението. Ако случаят е спешен и вие сте здравноосигурени, лечението е безплатно (заплащате само една ниска такса за лечението и леглото в болницата). В случай на спешен случай и ако не сте здравноосигурени, ще трябва да заплатите за лечението. Официалният език, на който се предоставят услугите в болниците в страната е български и здравните заведения не са длъжни да осигурят услуги на друг език [1].

Ако е необходимо да бъдете хоспитализирани, от вас ще се иска да си донесете някои лични вещи и потребности (бельо, средства за лична хигиена и други). Ето защо е добре някой близък да е с вас, когато посещавате болница – той/тя ще може да ви донесе тези необходими неща, докато за вас се грижи медицинския персонал.

Медицинската институция може също така да изиска от вас да представите документи за предишни лечения или лекарства, които сте приемали.

[1] Портал с преводачи, предлагащи услуги на различни езици

image_pdfimage_print
Scroll Up