Main holidays | Най-важни празници

Нова година в България се отбелязва по традиция на 1 януари.

Ден на Освобождението на България от османско иго се чества на 3 март (национален празник) от 1991 г. насам. Денят се отбелязва с чествания и паради в цялата страна.

Честване на боевете на връх Шипка през 2008 г., снимка Иван Иванов – Собствена творба, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4633403

Великден – през април или през май като дните се определят според православния календар.

Традиционни великденски яйца – източник

Ден на труда и на международната работническа солидарност – 1 май.

Гергьовден, Ден на храбростта и празник на Българската армия – 6 ма. Подробности за празника и за ритуалите, свързани с него, можете да прочетете тук.

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Това е денят, на който българите честват светите братя Кирил и Методий, които са дарили славянските народи с азбука.

Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската азбука. Източник.

Ден на Съединението на България – 6 септември. Съединението е актът, с който на 6 септември през 1885 година Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили, взети на Берлинския конгрес.

„Съединена България“. Литография от Николай Павлович. На заден план, вдясно, се вижда образът на опечалена девойка, чрез която художникът представя съдбата на македонските българи, които към 1885 г. все още са в пределите на османската държава. Източник.

Ден на Независимостта на България – 22 септември. На тази дата през 1908г. в Търново българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз се титулува „цар“.

Ден на народните будители неприсъствен за всички учебни заведения – 1 ноември. Общобългарски празник, отбелязващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия.

Бъдни вечер – 24 декември. На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва достойно да посрещнат Христовото Рождество. Менюто на трапезата не трябва да включва никакви месни продукти, а постните ястия/храни по традиция трябва да са нечетен брой (7, 9 или 11).

Трапеза на Бъдни вечер. Източник.

Рождество Христово (Коледа) – 25 и 26 декември. Един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий – Иисус Христос – което, според Евангелието от Лука, станало в град Витлеем.

image_pdfimage_print
Scroll Up